Nepal verstoot koning en wordt na 240 jaar een republiek

Print
Nepal verstoot koning en wordt na 240 jaar een republiek

Nepal verstoot koning en wordt na 240 jaar een republiek

Na 240 jaar monarchie verandert Nepal van staatsvorm en wordt het een republiek. Het pas verkozen assemblee is samengekomen in de hoofdstad Kathmandu om de monarchie definitief te begraven en een nieuwe grondwet uit te schrijven.

Op 28 december 2007 stemde een overgrote meerderheid in het parlement in met de afschaffing van de monarchie en nu zal deze beslissing dus in de praktijk worden gebracht.

Koning Gyanendra wordt dan ook met onmiddellijke ingang uit zijn overheidstaken ontheven en zal de Koninklijke residentie moeten verlaten. "Als hij weigert, zullen we hem met geweld uit zijn paleis halen, zoals de wet voorschrijft", zei Maoïst en voormalig rebellenleider Baburam Bhattarai aan Associated Press. Ooggetuigen zagen de Koning en zijn vrouw, Koningin Komal dinsdagavond wegrijden uit het paleis. Waar ze momenteel verblijven is onduidelijk.

De revolutionaire ingreep in de Oost-Aziatische bergstaat ging niet enkel gepaard met feestgedruis. In Kathmandu vonden de afgelopen dagen enkele bomaanslagen plaats, die vermoedelijk werden gepleegd door pro-Hindu groeperingen die de Koning steunen.