Onderzoek 'rassenrellen' Anderlecht vordert traag

Print
Onderzoek 'rassenrellen' Anderlecht vordert traag

Onderzoek 'rassenrellen' Anderlecht vordert traag

Justitieminister Jo Vandeurzen (CD&V) veroordeelt de rassenrellen in Anderlecht. De minister werkt aan een wetsontwerp om de opsporingsmethoden naar misdrijven op het internet gevoelig te verbeteren. Hij heeft daarvoor een werkgroep van deskundigen opgericht. Intussen vordert het onderzoek traag.

Dat zei hij in de Kamer aan Bart Laeremans (VB), Renaat Landuyt (sp.a) en Mia De Schamphelaere (CD&V), die hem ondervroegen over de rellen van vrijdagavond in Anderlecht. Vandeurzen eiste een strenge aanpak van deze “rassenrellen”, waarbij “beide bevolkingsgroepen zich lieten drijven door rassenhaat”.

Vandeurzen zei dat het parket al vrijdag een onderzoeksrechter heeft aangesteld om de internetoproep van 23 mei te onderzoeken. Op een weblog werd toen opgeroepen tot geweld tegen Vlamingen en skinheads. Bij de rellen die vrijdag hierop volgden werden 197 jongeren aangehouden, allen allochtonen. 70% was minderjarig, er is geen enkele gerechtelijke aanhouding, iedereen kwam dus onmiddellijk weer vrij.

14 politiemensen werden gewond, maar konden dezelfde avond het ziekenhuis verlaten. Aan het metrostation Sint-Guido, waar de allochtonen verzamelden, werden 22 uitstalramen vernield en diverse beschadigingen aangericht, aan het De Lindeplein, waar de Anderlecht-supporters verzamelden, werden 4 handelszaken en het raam van een bushokje beschadigd.

Onderzoek

De identificatie van de daders loopt intussen vertraging op. De meeste jongeren komen niet uit Anderlecht, waardoor het politiewerk monnikenwerk is geworden. Alle beelden moeten gescreend worden en de informatie moet dan met andere politiezones gedeeld worden. Het aanklagen van de relschoppers zal daardoor heel wat tijd in beslag nemen, ondanks het verzoek van de minister voor een snelle afwikkeling van de zaak.

JDW