Helft van nieuwe auto's is bedrijfswagen

Print
Helft van nieuwe auto's is bedrijfswagen

Helft van nieuwe auto's is bedrijfswagen

In 2007 werden in ons land 524.795 nieuwe wagens verkocht. Bijna 49 procent daarvan waren firmawagens. Dat blijkt uit cijfers van automobielfederatie Febiac. Het is van 2001 geleden dat bedrijfsvoertuigen zo’n groot aandeel uitmaken van het vernieuwde wagenpark.

Van alle aangekochte wagens in 2007, was 48,7 procent bedrijfswagen en 51,3 procent privéwagen. Andere jaren lag het aandeel van auto’s op naam van bedrijven, zelfstandigen of vrije beroepen, gemiddeld op 45 procent. Alleen in 2001 werd ook een dergelijk hoog percentage gehaald.

Economische groei

Voor de stijging van vorig jaar zijn twee belangrijke oorzaken. “Een eerste is de sterke economische groei in 2007”, zegt Joost Kaesemans van Febiac. “Daardoor hadden werkgevers meer personeel nodig dat zich ook vlot moest kunnen verplaatsen. Dat heeft geleid tot extra voertuigen.”

“Daarnaast speelt ook het feit dat bedrijven minder gevoelig zijn voor ’humeurschommelingen’een belangrijke rol. Particulieren kunnen denken ’mijn koopkracht is gedaald, ik ga nog wachten met mijn nieuwe wagen’. Bij bedrijven zijn dit soort van subjectieve opvattingen veel minder aan de orde. Wanneer een wagen fiscaal is afgeschreven, wordt hij gewoon vervangen.”