Draai eens een glaasje rauwe melk uit de automaat

Heeft u zin in een glaasje verse rauwe en smakelijke melk recht van de koe? Of wilt u eens echte melk of boerenboter verwerken in uw culinaire gerechten? Bij de familie Vanderheyden op de hoeve Mostert in Teuven kunt u alvast op elk moment van de dag de heerlijke hoeveproducten uit de muur draaien. “Een Voerense en Limburgse primeur, zeker voor onze zelfgemaakte hoeveboter - zacht of gezouten - en andere producten zoals karnemelk en kwark,” zegt Daniel Vanderheyden.

nmeens

BR>

Daniel Vanderheyden (44) en echtgenote Fabienne Sturnack (40) wonen samen met hun vijf kinderen (tussen zes en zestien jaar oud) op de hoeve Mostert in de Dorpstraat in Teuven, vlak in de buurt van de kerk. Daniel is afkomstig uit Sippenaeken en kocht de boerderij in Teuven. “Ik ben boer sinds 1991 en heb 50 melkkoeien, een quota van 400.000 liter verdeeld over dertig hectaren weiland en zes hectaren maïs. In 2003 hebben we in een gedeelte van de boerderij vakantiewoningen ingericht voor groepen en gezinnen. We hebben gemerkt dat het grootste deel van onze bezoekers weinig of niets meer afweten van de boerenstiel en van onze producten. Zo krijg je vragen als: mag rauwe melk gedronken worden? Geven koeien ook halfvolle melk? Hoeveel keren per dag moet een boer melken? We zijn ook verbaasd dat de mensen hun voorraad melk zelf meebrengen. Jammer want boerenmelk heeft toch zoveel meer smaak en bevat nog alle vitaminen. Daarom wilden wij onze producten beter promoten: melk, boter en kwark,” vertelt Daniel.

Familiaal

“We hebben dan gekozen voor een automaat. Uiteraard besparen we arbeidskracht, maar de klant kan ook op elk moment van de dag bediend worden, de klok rond. De melk in de automaat wordt gekoeld en in het vat bevindt zich een menger om de melk gehomogeniseerd te houden. Je steekt je munten in het apparaat en in een zelf meegebracht kannetje of fles krijg je dan de gevraagde hoeveelheid. Verder hebben we een automaat voor hoeveboter en streekproducten (ambachtelijke Voersiroop). Deze producten bevinden zich in een koelkast en alles werkt in feite zoals een broodautomaat die intussen iedereen wel kent”, besluit echtgenote Fabienne.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio