Vleermuizen op zolder

Vleermuizen op zolder

Vleermuizen op zolder

Beringen - Thuisverpleegster Annie Cruysbergs-Ceustermans uit Beringen heeft in eigen huis ongewild honderd extra ‘gasten’ te verzorgen gekregen: een groep vleermuizen die zich met hun jongen op de zolder van het huis hebben genesteld. “Eerst de jongen over een maand laten uitvliegen en dan maatregelen tegen een herhaling nemen”, reageert de ‘gastvrouw’ laconiek.

“Een maand geleden zijn de vleermuizen hier neergestreken. Achter een vensterluik van onze slaapkamer hebben ze een gaatje in een houten balk – we wonen in een rustiek huis – gevonden om via de spouwmuur naar de zolder te vliegen”, legt Annie uit. “Pas achteraf stelden we vast dat ze met zoveel waren. Vorig jaar is hier al eens een vlucht neergestreken, maar dan wel aan de andere kant van het huis. Nu hebben ze voor de – warme - zuidkant gekozen. Ons zwarte dak houdt bovendien extra de warmte vast. De bosrijke omgeving speelt allicht ook een rol.”

“In- en uitvliegen is een mooi spektakel om te zien”, lacht Annie. “’s Avonds rond kwart over negen worden ze wakker. Dan vliegen ze een voor een uit. ‘s Morgens rond kwart over vijf keren ze terug, mét een vracht aan voedsel. Volgens een specialiste hebben de wijfjes allemaal jongen en moeten die kleintjes flink worden gevoed. De wijfjes gaan daarvoor tot 25-30 km in de omgeving naar voedsel op zoek. Het zijn rosse vleermuizen, volgens de specialiste een erg zeldzame soort. Last ervan? Nauwelijks, alleen wat gepiep van die jongen.”

“Voorlopig gaan we er niks tegen ondernemen. Nog een maand zou het duren voor de jongen zelf de vleugels kunnen uitslaan. Dan zoeken de vleermuizen andere oorden op en kunnen we het gat in de balk langs waar ze hun weg naar binnen hebben gevonden afschermen. Een stuk plastic dat hangt te fladderen zou al volstaan om hen af te schrikken.”
LW

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio