“Aandacht voor technologie”

Genk - Donderdag vindt in de Limburghal in Genk de ‘Dag van de Technologie’ plaats. Met dat initiatief willen de opleidingsfondsen van de metaalsector LIMOB, LIMTEC en FTML een job in de metaalnijverheid onder de aandacht brengen.

Als het gaat over de krapte op de arbeidsmarkt en over tekort aan personeel, dan gaat het meestal over de bouw. Maar ook de metaalnijverheid wordt geconfronteerd met een tekort aan werknemers en met vacatures die moeilijk ingevuld raken. “Zo blijkt uit cijfers dat de komende vijf jaar 18 procent van de werknemers in de metaalnijverheid zullen stoppen met werken”, aldus Boudewijn Herbots van LIMOB.

Jongeren

Bovendien krijgt de sector de komende jaren ook te maken met een demografische evolutie waardoor er steeds minder jongeren zijn om oudere werknemers te vervangen.Boudewijn Herbots: “Professor Sels van de K.U.Leuven becijferde dat er in het jaar 2000 voor elke werknemer ouder dan 55 jaar 112 jongeren klaarstonden. Dit jaar zijn er dat nog 96 op 100 en in het jaar 2020 slechts 74 jongeren voor elke 100 ouderen. Bovendien is de migratie daar al in verwerkt.”

Technologie

Volgens Benny Siemons van LIMTEC is het dan ook noodzakelijk dat de inspanningen om jongeren enthousiast te maken voor technologie, worden opgevoerd.

Om een job in de metaalnijverheid wat meer glans te geven, organiseren de drie opleidingsfondsen in de metaalsector aanstaande donderdag in Genk een ‘Dag van de Technologie’. Bedoeling is om scholen en bedrijven ideeën aan de hand te doen om de technologische sector aantrekkelijker te maken voor jongeren, al van in het lager- en kleuteronderwijs.

Deelnemers aan de ‘Dag van de Technologie’ kunnen luisteren naar een uiteenzetting van professor Sels, die het zal hebben over de krapte op de arbeidsmarkt en hoe we daar moeten mee omgaan.

Bovendien zijn er workshops omtrent de studiekeuze van laatstejaars in het lager onderwijs. Tenslotte pleiten de organisatoren voor meer technologie in het kleuteronderwijs. ‘s Avonds wordt voor de tiende keer de Peter Hellerprijs uitgereikt aan de beste ‘geïntegreerde proef’.

GC

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio