Bedrijf kloont uw hond voor 63.000 euro

Print
Bedrijf kloont uw hond voor 63.000 euro

Bedrijf kloont uw hond voor 63.000 euro

Wie zijn lievelingshond wil laten klonen, kan volgende maand een bod uitbrengen voor een genetisch duplicaat bij het Amerikaanse bedrijf BioArts. De firma gaat vijf kloningen veilen via het internet. Voor minder dan 100.000 dollar (zo’n 63.389 euro) doet ze het niet.

Het is de eerste keer dat een firma commercieel honden gaat klonen. BioArts uit Californië geeft in juni vijf rijke dierenbezitters de kans om een kopie van hun hond te bestellen. Het dier mag zelfs al een tijdje overleden zijn, een stukje huid of vacht volstaat. Lou Hawthorne, hoofd van BioArts, vindt 63.000 euro geen overdreven bedrag. ”De procedure van klonen is nu eenmaal heel duur. Het bedrag kan vergeleken worden met de aankoop van een luxewagen of een vakantiehuis.” De veiling heet Best friends again.

Hawthorne deed een eerste proef door Missy, de overleden hond van zijn moeder, te klonen. De kruising collie-husky stierf in 2002 op de leeftijd van 15 jaar. Met het DNA uit de huid van Missy creëerde Hawthorne drie kloontjes. Eerst werd Mira geboren, begin dit jaar volgden de pups Chingue en Sarang. Hij gebruikte dezelfde techniek als de Britse wetenschappers die Dolly het schaap kloonden en zette een joint venture op met de Koreaanse wetenschapper Hwang Woo-suk.

Vier embryo’s

Hoewel elke puppy een genetische kopie van Missy is, geeft Hawthorne toe dat dit geen garantie is dat ze dezelfde persoonlijkheid als hun moeder ontwikkelen. Zelfs de kleur en grootte kunnen afwijken, vermits die factoren beïnvloed worden door de omstandigheden in de baarmoeder. Volgens een woordvoerder van BioArts heeft klonen 25% kans op succes. Daarom zullen er telkens vier embryo’s worden ingeplant in een draagteefje.