'Onverantwoord om Mastino met kinderen te laten omgaan'

Het is onverantwoord om een Mastino bij kinderen te laten. Die honden zien er uit als goedaardige loebassen, maar als je ze kwaad maakt kunnen ze ontzettend agressief uit de hoek komen en zelfs dodelijk hard bijten.” Zo reageert dierengedragstherapeut Dany Grosemans op het incident met een Mastino in Neeroeteren waarbij een jongetje van vijf zaterdag ernstig gewond geraakte.

ssimons

Het jongetje van vijf werd zaterdagnamiddag ernstig geraakt aan het hoofd toen hij werd aangevallen door de Mastino Napolitano van de buurman. “Ik ken de details van dit incident niet, maar het is in ieder geval absoluut onverantwoord om een kind in de buurt te laten van een Mastino”, zegt dierengedragstherapeut Dany Grosemans.

“De Mastino is een hond die zich heel moeilijk laat lezen. De meeste hondenrassen geven signalen als ze zich geïrriteerd of aangevallen voelen, bijvoorbeeld door te grommen, hun tanden te laten zien of hun lip omhoog te trekken, maar een Mastino doet dat bijna nooit. Daardoor kan een Mastino, die er eigenlijk als een goedaardige loebaas uitziet, plots heel agressief uit de hoek komen. En een Mastino is zo’n sterke hond dat hij dodelijk hard kan bijten.”

“In Italië mag een Mastino alleen gemuilkorfd met het baasje op de openbare weg. Dat zegt toch genoeg.

Straffen

“Een hond geeft constant signalen over hoe hij zich voelt. Probleem is dat mensen hun hond gaan straffen als hij gromt of zijn tanden laat zien, maar dat is net verkeerd. Want de volgende keer als een hond zich aangevallen of geïrriteerd voelt, bijvoorbeeld als je zijn speelgoedje afneemt, zal hij dat grommen onderdrukken en kan hij onverwacht heel agressief uit de hoek komen.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio