Nederlandse onderzoekers leggen DNA van vrouw bloot

Print
Nederlandse onderzoekers leggen DNA van vrouw bloot

Nederlandse onderzoekers leggen DNA van vrouw bloot

Genetici van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben de volledige DNA-volgorde opgehelderd van een vrouw. Het is de eerste vrouw ter wereld en de eerste Europeaan van wie de DNA-volgorde bekend geworden is. Dat maakten de onderzoekers maandagochtend bekend.

Het DNA is afkomstig van dr. Marjolein Kriek, klinisch geneticus aan het LUMC. “Als vakgenoot is zij beter dan wie ook in staat om mogelijke voor- en nadelen van openbaarmaking goed af te wegen”, zegt prof. dr. Gert-Jan van Ommen. Van Ommen is de leider van het Leidse onderzoeksteam."

X-chromosoom

Van Ommen: “Bovendien geeft het sequencen van een vrouw meer inzicht in het X-chromosoom. Omdat het X-chromosoom in de helft van de populatie, de mannen, het werk alleen moet doen, is daar in de evolutie van de mens harder op geselecteerd. Het X-chromosoom is daardoor minder variabel. Daarnaast werd het tijd om, na het (wereldwijd) sequencen van vier mannen, de geslachtsverhouding wat in evenwicht te brengen.” En glimlachend: “En na Watson vonden we het wel mooi om Kriek te doen.”

Het project kostte ongeveer veertigduizend euro. Dat is exclusief verder onderzoek en diepgaande analyses. Verwacht wordt dat deze verdere analyses nog ongeveer een half jaar zullen duren.