Belg betaalt "heavy" tarieven voor "light" internetdienst

Print
Belg betaalt "heavy"  tarieven voor "light" internetdienst

Belg betaalt heavy tarieven voor light internetdienst

De surfer wordt met andere woorden gemolken, en een van de redenen is volgens Test-Aankoop het aandeel van de overheid in Belgacom.

Belgische consumenten betalen immers meer dan het dubbele van de doorsnee in de buurlanden. En dat voor een internetdienst met volumebeperkingen. Gebrek aan transparantie en gebrek aan concurrentie is volgens de consumentenorganisatie de oorzaak.

Groeiende kloof

De kloof tussen België en de buurlanden wordt groter zowel op het vlak van prijs als van technische kwaliteit, aldus Test-Aankoop in zijn juninummer. Voor een gemiddelde gebruiker schommelt de prijs in de buurlanden voor de meeste goedkope formules tussen 15 en 20 euro. Ze zijn van betere kwaliteit en er is geen beperking op het transfervolume. Bij de belangrijkste Belgische providers - Coditel, Voo, Telenet, Belgacom - schommelen de prijzen rond de 45 euro, met volumebeperkingen er bovenop.

Test-Aankoop eist een vermindering van het overheidsaandeel in Belgacom en doeltreffende tussenkomsten om echte concurrentie te garanderen. Ook zouden de internetproviders verplicht een gestandaardiseerde informatiefiche moeten publiceren, dit laat gebruikers toe om makkelijker te vergelijken.

Tot einde juni zet Test-Aankoop zijn rekenmodule open voor alle consumenten zodat ze een goedkopere formule kunnen vinden.