Pioniers blikken terug op vijf jaar homohuwelijk

Print
Pioniers blikken terug op vijf jaar homohuwelijk

Pioniers blikken terug op vijf jaar homohuwelijk

Het is dezer dagen vijf jaar geleden dat de wet die het homohuwelijk mogelijk maakt in het Staatsblad verscheen. Antoon Hulsbosch en Alfons Caers waren de eerste twee Limburgse homo’s die in het huwelijksbootje stapten.

Het allereerste homohuwelijk in ons land werd in Antwerpen voltrokken.

Maar op 1 maart 1996 waren Antoon Hulsebosch (71)en Alfons Caers (57) de eerste Limburgse homo’s die een samenlevingscontract afsloten. “Op dat moment hadden we niet durven hopen dat we ooit nog zouden trouwen”, herinnert zich Alfons Caers. “Zelfs toen de wet er bijna door was, dacht ik niet dat wij het in ons leven zouden meemaken. Het was dan ook een hele opluchting toen de wet in het Staatsblad verscheen. Wij hebben er dan ook geen gras over laten groeien.”

Zekerheid

Hoewel in het dagelijkse leven van Alfons, die in een bejaardentehuis werkt, en de gepensioneerde drukker Antoine niet veel veranderd is, is er juridisch natuurlijk wel het een en ander veranderd, met name juridische zekerheid. Alfons Caers: “Dat was niet de eerste beweegreden om te trouwen, want we wilden dat echt wel heel bewust. Toch is het is wel een hele geruststelling dat alles op vlak van erfenisrechten nu mooi geregeld is. Het is mooi dat we elkaar die zekerheid nu kunnen geven.”