Kabila en Bert Anciaux geselen Karel De Gucht

Print
Kabila en Bert Anciaux geselen Karel De Gucht

Kabila en Bert Anciaux geselen Karel De Gucht

Minister van buitenlandse zaken Karel De Gucht ligt danig overhoop met de Congolese president Joseph Kabila. De Gucht neemt nochtans geen woord terug van de kritiek die hij eerder uitte en van Bert Anciaux' bedenkingen zal hij al helemaal niet wakker liggen.

Volgens Vlaams minister Bert Anciaux (VlaPro) handelt De Gucht in functie van de belangen die er te verdedigen zijn. Zo zou hij in China, waar Belgische ondernemingen een voet aan de grond hebben, kritiek schuwen. Over Congo daarentegen, waar de industriële belangen niet meer helemaal in Belgische zijn, zou De Gucht een stuk vranker spreken. Althans, dat vindt Anciaux.

Vrank

De vranke uitspraken die tot de huidige diepe crisis hebben geleid zijn nochtans niet helemaal nieuw. De Gucht herhaalde in een inteview voor RTL gewoon dat België het morele recht en zelfs de plicht heeft te zeggen wat er in Congo misloopt omdat ons land ongeveer 200 miljoen euro ontwikkelingshulp in Congo stopt.

Een maand geleden zei De Gucht bij een bezoek aan Kinshasa hetzelfde, maar blijkaar is de herhaling van die uitspraak nu aanleiding voor Kabila om zijn ambassadeur terug te roepen en om het Congolese consulaat in Antwerpen te sluiten.

De harde koers die De Gucht vaart, zou intussen voor wrevel zorgen binnen de Belgische diplomatie. Als is het een publiek geheim dat Kabila in "zijn" land in feite niets te zeggen heeft en het land overgeleverd is aan corruptie zonder weerga.