'Jahjah probeerde alles in goede banen te leiden'

Print
'Jahjah probeerde alles in goede banen te leiden'

'Jahjah probeerde alles in goede banen te leiden'

Vandaag vindt op het Antwerpse Hof van Beroep het proces plaats tegen Dyab Abou Jahjah, de voormalige federale voorzitter van de Arabisch-Europese Liga. Ook zijn Antwerpse helper, Ahmed Azzuz, voormalig voorzitter van de AEL in België, staat terecht.

Zij kregen op 21 december 2007 elk een jaar effectieve celstraf van de Antwerpse rechtbank omdat ze op 26 november 2002 rellen hadden uitgelokt na de moord op islamleraar Mohamed Achrak. Hoewel ze zelf - buiten het aanstoken - geen enkel ander crimineel feit pleegden, moeten ze de kosten van de vernielingen betalen.

De uitspraak lokte heel wat verontwaardiging uit zowel in rechtse als in linkse kringen. Een omstandige analyse van het betwiste vonnis leest u op de expertenpagina van John De Wit.

De vroegere korpschef Luc Lamine heeft in het voordeel van Abou Jahjah gepleit. Volgens hem hielp Jahjah om de betoging in goede banen te leiden. Lamine zei eerder dat Jahjah een tirade tegen hem afstak, maar zwakt dat nu af: "Ja, hij was razend, maar nadien heeft hij geprobeerd alles in goede banen te leiden."

Jahjah wordt vervolgd wegens smaad tegenover Lamine. "Ik denk echter niet dat hij me wilde beledigen," zegt Lamine daarover.