"Vier uur werken voor 10 euro"

Print
"Vier uur werken voor 10 euro"

Vier uur werken voor 10 euro

De Tibetaanse Nima (31) verdient in een goede maand vijfhonderd euro, maar soms is het ook niets. Als illegale werkt ze in het zwart.

“Ik verdien soms 10 euro voor vier uur werken”, zegt Nima. Filet Divers helpt haar uit de nood met onder meer voedselbedeling.

Nima (fictieve naam, red.) ontwerpt zelf juwelen. In Tibet had ze een eigen winkeltje. De vrouw draagt trots haar zelf ontworpen oorbellen. Zes jaar geleden ontvluchtte ze haar land voor het politieke geweld. Nima betaalde een man en die zette haar op een vliegtuig.

Lessen te duur

Nima vroeg hier politiek asiel aan. Ze kreeg financiële steun van het OCMW. De Tibetaanse volgde lessen Nederlands, maar ze moest stoppen. “Het was gewoon te duur”, verontschuldigt Nima zich. In 2007 kreeg de vrouw, vijf jaar na haar asielaanvraag een negatief antwoord. Nima vraagt een regularisatie aan, maar ondertussen verblijft ze wel illegaal in België. Zij overleeft dankzij klusjes in het zwart.

“Ik ga poetsen bij gezinnen thuis of in restaurants”, zegt Nima. “Tijdens een maand met veel werk, verdien ik vijfhonderd euro, maar soms ook driehonderd of niets. En soms krijg ik gewoon geen geld voor mijn werk. Als je geen papieren hebt, sta je steeds zwak.”

Filet Divers

Een vriend wees Nima de weg naar Filet Divers. Filet Divers is een sociale kruidenier. Deze organisatie is gevestigd in de schaduw van het warenhuis Delhaize aan de Rolwagenstraat in Antwerpen.

De afgelopen jaren zag Filet Divers-coördinator Yves Bocklandt het aantal mensen toenemen die kwamen aankloppen bij de sociale kruidenier.

“Ik zag een grote toevloed van nieuwkomers”, zegt Bocklandt. “We hebben onze openingstijden grondig moeten uitbreiden. Filet Divers is een samenwerkingsverband met organisaties die buiten het OCMW werken. Zij bereiken mensen die elders uit de boot vallen. Het zijn mensen zonder papieren of mensen die bijvoorbeeld door het OCMW zijn geschorst.”