400 leerlingen trekken de mijn in

400 leerlingen trekken de mijn in

400 leerlingen trekken de mijn in

Maasmechelen - Gisteren hebben 400 leerlingen van basisschool De Triangel in Mariaheide-Vucht het ‘mijnverleden’ doen herleven in een stoet, tentoonstelling en een gigantisch optreden met het Genker Mijnwerkerskoor.

Samen zongen ze als apotheose van hun schoolfeest het bekende mijnwerkerslied ‘Glück auf’. Parlementairen Raf Terwingen en Myryame Kitir onthulden een ‘mijn’plaat.

De Triangel heeft een multiculturele leerlingenpopulatie. ”Na een bevraging van de leerlingen bleek dat zij helemaal niet op de hoogte waren van hoe hun ouders en dus ook zijzelf in België terechtgekomen zijn. Ze weten helemaal niet waarom ze hier geboren zijn en niet in hun oorspronkelijk thuisland”, aldus de juffen Mieke Ramaekers en Mariet Wevers.

Kleuters met ouderwetse kinderkoetsen, het huisje op de heide van Mie Merken, mijnwerkertjes met kolenwagens, het leven op de mijncité, de processie ter ere van de heilige Barbara, doden en gewonden uit de ondergrond, de mijnsluiting met de bijhorende stakingen. Het werd allemaal uitgebeeld door de Triangelkids. De stoet werd afgesloten met ex-mijnwerkers in koolputterskledij. De ‘mijn’acteurs kregen een welgemeend applaus van de talrijke toeschouwers langs de kant.

JTh

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio