Kinderen spelen oorlogsrazzia na

Kinderen spelen oorlogsrazzia na

Kinderen spelen oorlogsrazzia na

Sint-Truiden - Gisteren was het precies 65 jaar geleden dat het stadscentrum van Sint-Truiden werd opgeschrikt door een grootscheepse razzia door de nazi’s. De Duitsers pakten 66 Truienaren op, onder impuls van schepen Bert Stippelmans werd de hele razzia opnieuw in beeld gebracht.

Een 20-tal acteurs speelde de gebeurtenissen levensecht na. Zij werden bij hun aankomst op de Groenmarkt opgewacht door een peloton zwaar bewapende kindsoldaten. “Het is de verdomde plicht van iedereen die in de politiek of het onderwijs zit de tragische gebeurtenissen van toen actueel te houden”, sprak burgemeester Vandenhove.

Vandenhove pleitte ervoor dat in Vlaanderen geld wordt vrijgemaakt om met de leerlingen van het secundair onderwijs over alle onderwijsnetten heen een bezoek aan de vernietigingskampen te brengen. “Uit het verleden moet je leren, is een veelgehoorde wijsheid”, stelt Stippelmans. “Maar toch schijnen mensen niet altijd iets geleerd te hebben van de gruwelijke gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.”

JCr

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio