Werktuigendagen brengen 15.000 bezoekers op de been

Sint-Truiden - Duurzaam telen is het nieuwe modewoord in de groenten- en fruitteelt. Dit werd snel duidelijk voor de ruim 15.000 bezoekers die afgelopen weekend de 7de editie van de driejaarlijkse Werktuigendagen Sint-Truiden bezochten.

Organisator Studiekring Guvelingen slaagde erin om op de terreinen van tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw 140 bedrijven uit de sector en aanverwante bedrijven aan te trekken.
Naast de geïntegreerde teelt vinden ook andere facetten van milieuvriendelijke teeltmethoden steeds meer hun weg op de fruitbedrijven. “Er werden de nieuwste technieken getoond die het milieu straks moeten sparen. Daarbij denken wij vooral aan gewasbescherming en voorkomen dat sproeimiddelen in het oppervlakte water terechtkomen”, zegt voorzitter Eddy Leclere.

Waar 10 jaar geleden een sproeimachine niet ver genoeg in de plantage kon spuiten, is nu de afstand beperkt tot de middenstam van de boom. Ook het reinigen van de sproeimachines is veranderd. “Vroeger trok de teler naar een beek en spoelde daar zijn materiaal uit. De nieuwe milieumaatregelen voorkomen dat er nog sproeistoffen in het oppervlaktewater terechtkomen.”

JCr

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio