“Ze kennen de ziekte door mensen die krom lopen”

“Ze kennen de ziekte door mensen die krom lopen”

“Ze kennen de ziekte door mensen die krom lopen”

Maasmechelen - “Bij mij begon het met pijn in de heup en nachtelijke pijnen waardoor ik mijn benen niet meer kon bewegen”, getuigt Caroline Steven uit Hasselt.
Fysiotherapie en spuitjes hielpen de 27-jarige kinderpsychologe niet. “En dan zit je plots bij de reumatoloog en vraag je je af wat je daar doet. Na een bloedname en foto’s viel het verdict. Ziekte van Bechterew”, vertelt ze, tijdens de nationale ledendag van de Vlaamse zelfhulpgroep in Maasmechelen.

Onder de titel ‘Je bent jong en je wil wat. Wat na de diagnose?’ hield de Vlaamse zelfhulpgroep haar nationale ledendag in onze provincie. “In feite hebben wij de ziekte van Bechterew, algemeen bekend van mensen die door deze aandoening op termijn krom gaan lopen”, verduidelijkt provinciaal voorzitter Lambert Claes.
De ziekte is genoemd naar de Russische neuroloog von Bechterew die ze als eerste omschreef. “Het is een vorm van artritis waarbij gewrichten verbenen en vastgroeien met bovenop een reeks ontstekingen”, zegt Emile Lambrechts (62) huisarts in Hasselt en zelf Bechterewpatiënt.

Kinderen
“De ziekte duikt meestal op bij mensen tussen de 20 en 40 jaar, maar komt ook voor bij kinderen”, stelt Christine Langenaken, reumatoloog aan het Virga-Jesseziekenhuis .
Caroline Steven: “Sinds juni vorig jaar weet ik het. Mijn moeder is huisarts en stelde me gerust. Ik neem nu iedere dag ontstekingsremmers en dat helpt. Ik heb nog geen dag ziekteverlet gehad”, vertelt de jonge kinderpsychologe.

“Bij weersverandering of vochtig weer steekt de ziekte iets meer de kop op, maar ze stabiliseert. Ik heb nog geen spuitjes of infusen nodig. In de toekomst wil ik wel kinderen. Misschien moet ik wel naar de zon verhuizen”, lacht Caroline.

Doorbraak
Sinds een zestal jaar is er een doorbraak in de behandeling van de ziekte. “Voordien was het behelpen met Brufen en Voltaren. Als arts durfde ik een driedubbele dosis nemen”, zegt huisarts Lambrechts.
“De ziekte is een fout in ons verdedigingssysteem waardoor pezen en gewrichtsbanden worden aangetast en verstijven. Sinds zes jaar kan er een antistof worden ingespoten en stabiliseert de ziekte. Met medicatie en beweging stopt het ziekteproces en gaan mensen niet langer meer scheef moeten lopen.”

Oefengroepen
In Limburg zijn er twee oefengroepen: in Stevoort en Godsheide. “In Mariaburcht Stevoort doen we watergymnastiek en in Godsheide balsporten”, zegt voorzitter Claes.

Jos THOMASSEN
Info: www.spondylitis.be.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio