Naar het communiefeest van opa in Bokrijk + fotoalbum

Naar het communiefeest van opa in Bokrijk   fotoalbum

Naar het communiefeest van opa in Bokrijk + fotoalbum

Genk - De 66-jarige Ludo Belemans uit Dilsen-Stokkem vierde gisteren zijn plechtige communie. Hij is waarschijnlijk de eerste ‘communicant’ die zijn vormsel samen met de kleinkinderen kan vieren.
De man kreeg het feestje aangeboden door het Openluchtmuseum en StudioTVL. Omdat hij het ‘beste’ verhaal had van een foutgelopen communiefeest.

Bekijk het van dit speciale communiefeest

“Ik moest normaal mijn plechtige communie doen in 1954”, zegt Ludo Belemans.
“Mijn overgrootmoeder woonde op dat moment bij ons in. Maar 14 dagen voor mijn feest is ze op 94-jarige leeftijd overleden. In die tijd was het gebruikelijk dat er 6 weken werd gerouwd. Dus ik zag al van ver dat mijn communiefeest naar de vaantjes was. Ik was doodongelukkig. Maar mijn moeder heeft toen, om mij te troosten, twee rijstvlaaien gebakken. Dat was mijn feest.”

Gek
Dat verhaal overtuigde in ieder geval StudioTVL en het Openluchtmuseum om hem de prijs toe te kennen. “Toen ik te horen kreeg dat ik gewonnen had, ben ik meteen gaan rondbellen naar familieleden om hen uit te nodigen op mijn communiefeest. Heel wat onder hen verklaarden mij voor gek.”

Maar hij hield voet bij stuk en het was zondag dan ook een bijzonder feestje in de Oude Stad: helemaal in de tijd van 50 jaar geleden, want dat is precies ook het aantal kaarsjes dat het domein mag uitblazen.

IJslam
Ludo Belemans: “We kregen kledij uit de jaren 50 en daarin hebben we mijn communiefeest gevierd. Mijn familie had ook voor een hele reeks extra verrassingen gezorgd. Zoals het communieprentje van destijds. Ze hadden het bewerkt en op datum van vandaag gezet.”

De voor- en hoofdgerechten deden Ludo niet meteen denken aan de jaren 50, het dessert eens te meer. “Dat was een ijslammetje gevuld met grenadine. Ik kan nog altijd niet geloven dat we zo’n mooie dag hadden. Ik heb nog tegen mijn kleindochter gezegd dat ze waarschijnlijk in het Guinness Book of Records terechtkomt: ik denk niet dat veel kinderen kunnen zeggen dat ze op het communiefeest van hun grootvader waren.”

School
In het Openluchtmuseum zelf werd het communiefeest anno 1908 overgedaan. Er waren voorbereidende lessen in het schooltje, de optocht door het dorp naar de kerk, met als hoogtepunt de religieuze plechtigheid in de kerk en de toewijding aan Maria. In totaal genoten 3.700 bezoekers van het spektakel.

Chris NELIS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio