Meer dan 900 zonnepanelen in Limburg

Meer dan 900 zonnepanelen in Limburg

Meer dan 900 zonnepanelen in Limburg

In heel Limburg staan er op dit moment meer dan 900 zonnepanelen. Deze ‘photovoltaïsche installaties’ hebben samen een vermogen van 4,7 megawatt.

Heusden-Zolder heeft met 420 kilowatt het grootste vermogen. In totaal staat er in Vlaanderen voor bijna 20 megawatt aan zonnepanelen. Een en ander blijkt uit cijfers die volksvertegenwoordiger Jan Peumans heeft opgevraagd.

Op de Hasseltse daken staan op dit moment de meeste installaties met zonnepanelen: 86 in totaal. Gevolgd door Diepenbeek (55) en Zonhoven (41). Maar de grote installaties staan duidelijk in Heusden-Zolder, Opglabbeek en Genk, want daar worden de hoogste vermogens opgetekend. En het staat nu al vast dat Heusden-Zolder in de statistieken van volgend jaar bovenaan blijft prijken omdat er op het mijnterrein van Zolder een zonnepark met een vermogen van liefst 4,5 megawatt wordt geïnstalleerd. Zoveel als alle huidige Limburgse installaties samen.

Kritisch
Er zijn in het Vlaams parlement overigens ook kritische geluiden te horen over de hype rond de zonnepanelen. Omdat zonne-energie soms eerder als belegging dan als ecologische of energiebesparende maatregel wordt beschouwd.

“Dit komt door de combinatie van investeringssteun, fiscale tegemoetkomingen en gegarandeerde subsidiëring gedurende 20 jaar”, weet Peumans. “Wie 500 euro heeft om energie te besparen en dat geld in zonnepanelen stopt, doet de stroomrekening jaarlijks met 75 kilowattuur (kwh) dalen. Datzelfde bedrag investeren in een zonneboiler, levert al een besparing op van 250 kwh. Een oude diepvries vervangen door een nieuw exemplaar levert een minderverbruik op van 500 kwh. 500 euro besteden aan dakisolatie kan de stroomrekening zelfs met 4.000 kwh verminderen.”

Zinvol
Ook parlementslid Veerle Heeren, die al lang zelf zonnepanelen heeft geïnstalleerd, stelt zich vragen bij de huidige hype. “Niemand vraagt zich af of de plaatsing wel zinvol is, rekening houdend met de oriëntatie van het huis en hoe de panelen worden aangebracht.”

Zij twijfelt aan de kundigheid van sommige elektriciens die panelen installeren en hoort al klachten opduiken. Volgens Heeren zijn er ook al Chinese zonnepanelen op de markt waarvan de kwaliteit niet gerandeerd is.

Quest
Milieuminister Hilde Crevits verwacht op kwaliteitsvlak veel van de pas opgerichte vzw Quest, een kenniscentrum van het Vlaams Energieagentschap en de industrie.
“De vzw gaat een onafhankelijk systeem ontwikkelen voor kwaliteitsbewaking bij kleinschalige, duurzame energiesystemen”, aldus Crevits. De minister laat onder de eigenaars van zonnepanelen ook een enquête uitvoeren om te achterhalen of deze mensen wel echt zuinig omspringen met energie.
“Zo’n onderzoek is nuttig om een hiërarchie van prioriteiten vast te leggen, namelijk eerst aandacht voor rationeel energieverbruik en dan pas voor milieuvriendelijke energieproductie”, besluit Crevits.

Guy THUWIS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio