Sella wint eerste zware bergrit, Van den Broeck tiende

Emanuelle Sella heeft de eerste zware bergrit in deze Giro gewonnen. De Italiaan van CSF was de sterkste na een lange vlucht en finishte met ettelijke minuten voorsprong op de favorieten. Onze landgenoot Jurgen Van den Broeck kon vlot mee bergop en werd tiende.

pirombouts

Sella, de leider in het bergklassement, trok samen met twaalf metgezellen al vroeg ten aanval. Daaronder ook wereldkampioen Bettini en de Spanjaard Rodriguez. De zware rit eiste zijn tol en na een tempoversnelling bleef Sella alleen over. De grote namen hielden zich gedeisd tot aan de slotklim, de Alpe di Pampeago.

Pellizotti

In de slotkilometers versnelde Pellizotti in de groep der favorieten. Onder meer Jurgen Van Den Broeck ging goed mee, hij reed tussen de grote namen bij de eerste vier. Menchov wist op het einde nog een kloofje te slaan en werd zesde. Pellizotti en Ricco werden respectievelijk zevende en achtste, op tien seconden van Menchov. Van den Broeck finishte als tiende, na Gilberto Simoni.

Di Luca finishte op zo'n halve minuut van Menchov, Contador moest bijna een minuut toegeven. Giovanni Visconti zakte door het ijs en verloor de leiding in het algemeen klassement aan zijn landgenoot Gabriele Bosisio. Die heeft nu vijf seconden voorsprong op de Tourwinnaar Alberto Contador.

Toptien: 1. Emmanuele Sella (Ita) 2. Vasili Kirienka (WRu) op 4'38" 3. Joaquin Rodriguez (Spa) 5'08" 4. José Rujano (Col) 7'35" 5. Paolo Bettini (Ita) 7'58" 6. Denis Mensjov (Rus) 8'47" 7. Franco Pellizotti (Ita) 8'57" 8. Riccardo Ricco (Ita) z.t. 9. Gilberto Simoni (Ita) 9'01" 10. Jurgen Van den Broeck z.t.