De Aardappeleters van Exquisa

‘De Aardappeleters’ was Vincent Van Goghs eerste grote schilderij met meerdere figuren. De kunstenaar maakt dit werk in 1885. Met ‘De Aardappeleters’ probeerde hij een realistisch boerenschilderij te maken zonder de werkelijkheid te idealiseren. Hij wilde benadrukken dat deze mensen ‘met de handen die ze in de schotel steken, zelf de aarde hebben omgespit en dat zij hun eten zo eerlijk verdiend hebben’.

wverhaert

Vandaar ook de keuze van deze redactie om Stephanie, Yanaïka en een deel van het Exquisa-team op deze manier af te beelden in hun eigen aardappelrestaurant ‘Exquisa’.

De meisjes proberen hun droom waar te maken om hun eigen restaurant te openen door keihard te werken en altijd zichzelf te blijven. Ze strijden op een eerlijke manier voor de eindwinst van ‘Mijn Restaurant!’.

Bokrijk

“Wil je geloven dat het niet de eerste keer is dat ik me in zulke kleren moet wurmen?”, zei Stephanie. “Ik heb ooit een tijdje in Bokrijk gewerkt, en daar was het elke dag van dattum (lacht).”

In onze setting in Exquisa kregen Yanaïka en Stephanie het gezelschap van sous-chef Filip en hulpkok Dave – die zich voor de gelegenheid in een boerenkiel hadden gehesen – en dienster Petra, die haar zwarte jas mocht aanhouden. “Ik hoef niet in de lens te kijken? Mooi zo”, lachte ze.

‘De Aardappeleters’ is nogal donker van kleur; Van Gogh laat de rauwe werkelijkheid zien van de harde boerenstiel. In ons geval mocht het allemaal wat luchtiger, en dat hoefden we dit gezelschap geen twee keer te zeggen. In geen tijd haalden ze allemaal hun sappigste dialect boven, en voor elke ‘serieuze’ foto was er wel eentje waarop de gekke bekken de boventoon voerden.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio