'Olieprijzen gaan nog een tijd hoog blijven'

Vrijdag zijn de prijzen van ruwe olie nog maar eens tot een nieuwe recordhoogte gestegen. In Londen steeg de prijs voor een vat Brent voor het eerst boven de 132 dollar. Volgens Dexia Asset Management kan de ruwe olieprijs nog een tijdlang blijven stijgen, zegt Thierry Borstlap.

wverhaert

De economie in de VS en Europa vertraagt. U zou verwachten dat de olieprijzen dan ook slabakken. Het tegendeel blijkt waar. “Enkele objectieve elementen verklaren de aanhoudende stijging”, zegt Borstlap:

  • Ook de prijzen van andere energiebronnen, zoals steenkool, stijgen.
  • Groeilanden, zoals China en India verbruiken meer en meer olie.
  • Stijgende vraag naar gasolie (diesel en stookolie) voor de elektriciteitscentrales in China en voor het transport in het algemeen. “Dat verklaart waarom de dieselprijs al zowatverdubbeld is, terwijl de benzineprijs ‘slechts’ met de helft is gestegen
  • De starre houding van de OPEC, die een verhoging van de productie niet nodig acht.
  • De aanhoudend zwakke dollar, waardoor de olielanden hun inkomen zien achteruit gaan.
  • Een aantal technische en andere elementen, de moeilijke situatie in Nigeria (terrorisme) met zijn olie van uitstekende kwaliteit, vertragingen in de bouw van installaties om gas vloeibaar te maken in het Midden-Oosten, en capaciteitsproblemen in de Amerikaanse raffinage.
  • “Op lange termijn bestaat het risicio dat de prijzen blijven stijgen. De vraag groeit nu aan 1 tot 1,5% per jaar. Terwijl de reserve aan productiecapaciteit slechts 3% bedraagt. Als de economische groei rond 2009-2010 herneemt, en OPEC niet bijdraait, is die reservecapaciteit tegen 2013- 2015 uitgeput”, waarschuwt Borstlap.

    Aangeboden door onze partners