'Niet meer bejaarde moordenaars dan vroeger'

In afwachting van haar assisenproces liet het Brusselse gerecht Ludivine Steu (80) vrij, op voorwaarde dat ze in een rusthuis gaat wonen.

wverhaert

De vrouw sloeg eind maart in Ukkel met haar wandelstok haar terminaal zieke man, Samuel Starbuck (88), dood.

Recent doken nog andere bejaarde moordenaars op. “Toch denk ik niet dat zulke zaken vandaag vaker voorkomen dan vroeger”, zegt gerechtspsychiater Chris Dillen.

Dementie

Chris Dillen ziet meerdere oorzaken voor bejaarden die een moord plegen. “Vaak speelt, zoals in Koekelberg (waar een bejaarde man woensdag zijn vrouw neerstak), dementie een rol. Het kan ook dat mensen verward reageren omdat ze bijvoorbeeld medicatie niet of verkeerd namen. Agressief gedrag kan een bijwerking zijn.”

“Soms kan het ook om ‘euthanasie’ gaan. Als iemand het lijden van de partner niet langer kan aanzien en de verantwoordelijkheid neemt om dat zelf te beëindigen. Je zou dat een moord uit liefde kunnen noemen.”

Ontoerekeningsvatbaar

“In de meeste gevallen komt het voor een bejaarde moordenaar niet tot een assisenproces”, weet de gerechtspsychiater. “Als uit het onderzoek blijkt dat de persoon ontoerekeningsvatbaar is, wordt hij of zij opgesloten in een instelling zonder voor een volksjury te moeten verschijnen.

Vrijspraak

Komt het toch tot een assisenproces, kan het gebeuren dat de mensen die moeten oordelen, begrijpen dat de verdachte handelde uit een onweerstaanbare drang. Dan volgt een vrijspraak. Ik herinner mij dat dat eind vorig jaar gebeurde in Brugge.”