Spelen met één vinger

Spelen met één vinger

Spelen met één vinger

Naast zijn blockbuster ‘Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull’ heeft regisseur Steven Spielberg nog een ei gelegd. Geen film, maar een game: ‘Boom Blox’. ‘s Werelds grootste uitgever Electronic Arts hoopt met Spielbergs Spielerei ook mobile gaming in de kijker te plaatsen.

‘Boom Blox’ is verkrijgbaar op de Wii, maar de versie voor mobiele telefoons mag er ook best zijn. De game moet het niet hebben van flitsende graphics, de gameplay is wel vernuftig. ‘Boom Blox’ lijkt een doodeenvoudige puzzelgame, maar schijn bedriegt. De speler moet met een of meerdere kanonskogels zoveel mogelijk sterren uit het scherm knallen. Strategisch inzicht is een must want verschillende actieblokken zoals bommen of spiralen zorgen voor onverwachte wendingen. Het spel is EA’s nieuwste troef in de groeiende markt van mobile gaming. Ter illustratie: de uitgever puurde in 2006 meer omzet uit spelletjes voor gsm’s dan voor de Nintendo DS. Als je weet dat een gsm-game 5 euro kost en een DS-titel al snel 40 euro, dan wil dat iets zeggen.

Thuis spelen
“Games voor de mobiele telefoons vormen een enorme groeimarkt. Er is weinig over geweten omdat de meeste mensen niet beseffen wat ze tegenwoordig allemaal met hun gsm kunnen”, zegt Petra Steenstra, Benelux manager EA Mobile. Concrete verkoopcijfers zijn er echter niet. “Ze worden vooral gespeeld door 18- tot 34-jarigen en de verhouding mannen en vrouwen is fiftyfifty. Wel opvallend is dat bijna de helft de gsm-games gewoon thuis speelt, in de zetel of in bed. Dus niet noodzakelijk in de trein of om ergens tijd te doden.”

Electronic Arts kocht in 2005 een studio die gespecialiseerd was in mobiele games en maakt tegenwoordig van iedere topgame wel een gsm-versie, van ‘FIFA ‘08’ tot ‘The Sims’. “Op dit moment hebben we 62 mobiele games in de aanbieding. Iedere maand komen er daar twee tot vier bij. En het is heus meer dan ‘Tetris’-varianten. Spelers kunnen met ‘The Sims DJ’ bijvoorbeeld zelf muziek maken en die als ringtone opslaan. In het geval van ‘Boom Blox’ is het mogelijk om zelf levels te ontwerpen en die als download aan te bieden voor andere gsm-gamers.”

Mobiele games zijn niet te vergelijken met consolegames. Steenstra: “Ze duren korter en zijn heel eenvoudig te bedienen, vaak alleen met de duim. De ontwikkeling van deze games is lastiger dan gedacht, omdat de spellen compatibel moeten zijn met de meeste gsm’s op de markt.”
Roel DAMIAANS

Mobiele toppers

FIFA ‘08
Sjotten doe je met je duim in deze game die lijkt op de bekende voetbalgame in zijn oerdagen: dribbelende lucifermannetjes.

Need For Speed: ProStreet
Ideaal tussendoortje voor die saaie momente achter het stuur. Kan je toch 200 km/u rijden terwijl je eigenlijk stil staat op de Brusselse Ring.

The Sims 2 Pets
Hele woonwijken bouwen en generaties Sims opvoeden zit er nog niet in op gsm’s. Maar de hond van je Sims goede manieren leren, is wel een mogelijkheid.