Vanaf 1 juli betalen om te parkeren in Peer

Vanaf 1 juli geldt voor het hele gebied binnen de vesten van het Peerse centrum een beperkte parkeertijd van anderhalf uur. Een strook van 23 parkeerplaatsen aan de Markt wordt vanaf die datum ook gereserveerd voor betalend parkeren, en dat is een primeur voor Peer.

Op 15 juni start de stad een sensibiliseringscampagne over de nieuwe situatie. “Bewoners en handelaars vertellen ons al langer dat de parkings binnen de vesten vaak worden ingenomen door dezelfde wagens”, vertelt burgemeester Theo Kelchtermans (CD&V). “De blauwe zone die sinds 2000 geldt, blijkt verwaterd. Dus gaan we die reactiveren voor alle straten binnen de Peerse vesten. Alvast het eerste half jaar zal de parkeertijd in de blauwe zone worden beperkt tot anderhalf uur, wat we afdwingen met een retributiereglement. Vroeger werd louter door politie opgetreden bij overtredingen. Na het eerste half jaar kunnen we afhankelijk van de reacties bijsturen.”

Mobiliteitschepen Rudi Vanhees (sp.a) voegt eraan toe dat de parking de Bogaerd en de parking Noordervest voor lang parkeren blijven behouden.

Peers kwartiertje

Op de gemeenteraad woensdagavond waren oppositiepartijen Open VLD en Vlaams Belang tegen het invoeren van een betaalzone op de markt. Concreet gaat het om een strook van 23 parkeerplaatsen tussen de kiosk en het kantoor van de wijkpolitie. “Vanaf 1 juli kost 2 uur parkeren daar 2 euro, waarna er voor elk half uur 50 eurocent bijkomt. Een dagdeel, 4,5 uur, kost 10 euro, meteen ook de boete voor niet-betalers. Er is ook een gratis Peers kwartiertje voor wie halt houdt voor een vlugge boodschap”, vult Van Hees aan.

Open VLD stelt dat Peer niet rijp is voor een betaalparking. “Dat stelden de handelaars duidelijk in een parkeerbehoefstudie uit 2006. Door de markt volledig op te nemen in de blauwe zone, behaalt de stad ook haar doel: financiële compensaties voor parkeergelegenheid, maar zonder de aankoop van een automaat en veelvuldige controles”, stelde Kathleen Soors.

Kelchtermans gaf te kennen dat de betaalautomaat er niet komt op direct verzoek van de handelaars, maar noemde het een test voor de toekomst. “Veel gemeentes zijn ons trouwens al voorgegaan.”

Geert VAN BAELEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio