Nieuwe therapiezaal biedt ruimte voor extra revalidatie

Nieuwe therapiezaal biedt ruimte voor extra revalidatie

Nieuwe therapiezaal biedt ruimte voor extra revalidatie

Herk-de-Stad - Het Sint-Ursulaziekenhuis van Herk-de-Stad kan voortaan 70 personen voor revalidatie behandelen, 20 meer dan tot nu. De instelling heeft daarvoor vrijdag haar vernieuwde tweede verdieping in gebruik genomen.

Ze beschikt ook over een volledig nieuwe therapieafdeling op de plaats van het vroegere operatiekwartier. Kostprijs: 1,5 miljoen euro.

De aanpassingen zijn mogelijk door de verhuizing vorig jaar van operaties en heelkundebedden naar het Salvatorziekenhuis in Hasselt. De kamers op de tweede verdieping zijn voor de bijkomende revalidanten aangepast. De verhuizing van de operaties naar Hasselt maakte een reorganisatie van de therapieën mogelijk.

“Vroeger zaten die verspreid in het gebouw, nu allemaal samen”, zegt Marc Michielsen, hoofd van de paramedici. “Dat bevordert de vlotte samenwerking. Wij hebben hier twee grote groepen patiënten: loco-motorische – in revalidatie na een ingreep aan heup of knie – en neurologische – na een herseninfarct of –bloeding of na een dwarslaesie (verlamming tot het bovenlichaam). Alle patiënten komen hier toe bij het onthaal."

"Voor elke patiënt wordt een programma op korte termijn – tot twee weken – of op lange termijn – twee tot zes maanden uitgewerkt. De therapie gebeurt gedeeltelijk in groep en gedeeltelijk individueel. Het therapiegedeelte telt telkens twee lokalen voor psychologen en logopedisten en voorts ruimtes voor ergotherapie en kinesitherapie. Een aantal van de toestellen hier zijn volledig nieuw, zoals onze loopband waarmee de patiënt in een harnas kan leren stappen. Dat wordt gebruikt als hij of zij het eigen gewicht nog niet volledig zelf kan dragen. Het harnas vangt dan een gedeelte van het lichaamsgewicht op.”

LW

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio