“Ons rijke bodemarchief schrikt investeerders af”

Tongeren - Tongeren vraagt aan Vlaams minister Dirk Van Mechelen de stad te erkennen als archeologische site van uitzonderlijk belang.
De archeologische rijkdom van de Tongerse ondergrond schrikt investeerders af. Sinds 2006 draaien die op voor de meerkosten van het archeologisch onderzoek. “Nu wordt Tongeren over dezelfde kam geschoren als eender welke Vlaamse gemeente of stad. Door ons uitzonderlijk bodemarchief dreigen we belangrijke investeringen mis te lopen”, argumenteert waarnemend burgemeester Carmen Willems.

Tongeren heeft een archeologisch rijke ondergrond. Algemeen bekend en al eeuwen zo. Tongeren is dan ook de enige volledig ontwikkelde Romeinse stad in Vlaanderen met een bodemarchief van meer dan vier meter dikte.

“Bovendien”, zo zegt Carmen Willems, “zijn we ook de enige Romeinse stad in Vlaanderen die permanent bewoond is gebleven. Onze ondergrond is ook nog eens bijzonder complex.”

Malta
Tot 2006 was het probleem van de meerkosten voor bouwprojecten door archeologische opgravingen niet zo aan de orde in Tongeren. Tot dan paste het voormalige Instituut voor het Archeologisch Patrimonium (IAP), gaandeweg Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE), de extra kosten grotendeels bij. Al was toen de eeuwige discussie hoeveel tijd er mocht gaan over het bodemonderzoek. Tot de Vlaamse overheid, conform met het Verdrag van Malta, de nog bestaande buitendienst van het VIOE in Tongeren niet meer liet opdraaien voor de kosten. Dat Europese verdrag legt immers vast dat wie de ondergrond verstoort ook de archeologie betaalt. De bouwheer moet dus dokken.

Lasten verdelen
“En dat wordt een steeds groter probleem voor het ontwikkelen van grote bouwprojecten in Tongeren”, zegt Willems. “Als bouwheren archeologiekosten moeten doorrekenen in appartementen, of in ligdagprijzen, is het sop soms de kool niet meer waard. Op het vlak van grote bouwprojecten is onze bodemrijkdom juist een nadeel. Nu hebben we een archeologe in dienst die mensen begeleidt bij het opstellen van archeologische dossiers. Het kan niet dat die kosten enkel voor lokale overheid of investeerders zijn.
Dit overstijgt het lokale belang. Vandaar dat we pleiten voor dat uitzonderingsstatuut. In Nederland doen ze het met een fonds. Bij elk nieuw project moeten bouwpromotoren een som storten in een archeologiefonds. Zo’n systeem zou soelaas brengen in Vlaanderen. Dan zijn de lasten beter verdeeld.”

Jan BEX
Dirk ROEFFLAER

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio