CD&V wil Sint-Truiden besturen via gemeenteraad

CD&V wil Sint-Truiden besturen via de gemeenteraad. “Wij hebben burgemeester Vandenhove na de perikelen van eerder deze week weer eens uitgenodigd voor overleg. Hij is daar opnieuw niet op ingegaan, dus zullen we voor de dossiers waar geen akkoord over is via de gemeenteraad werken”, zegt Bert Stippelmans.

Van de 33 zitjes in de gemeenteraad zijn er 12 voor CD&V, 10 voor de sp.a, 7 voor Open Vld en 4 voor het Vlaams Belang. In het schepencollege zijn 3 zetels voor sp.a, 3 voor Open Vld en 1 voor CD&V. Ook de burgemeester is sp.a. CD&V heeft dus als grootste partij maar 1 zetel in het schepencollege. Een situatie die al van in het begin moeilijk was.

“In het schepencollege is het vaak 4-4, en in dat geval neemt de burgemeester de beslissing”, legt Bert Stippelmans uit. “Als het over dossiers gaat waar iedereen het mee eens is, is dat geen probleem. Maar als het dossiers zijn die wij graag willen doordrukken, dan zullen we daarmee naar de gemeenteraad gaan.”

Daar hebben CD&V en Open Vld samen namelijk wel de meerderheid. Maar kun je op zo’n manier nog wel besturen? “Het is moeilijker dan anders, maar het gaat. Het eenvoudigste is natuurlijk om met elkaar te overleggen, en wij blijven daarvoor open staan.” Is CD&V bezig met het vormen van een alternatieve meerderheid? “Nee, we blijven trouw aan de huidige meerderheid. Alleen moet de sp.a nadenken over wat ze aan het doen zijn. Misschien zijn ze er zelf wel aan het uitstappen.”

Roland Duchâtelet (Open Vld) ziet het doorschuiven van dossiers naar de gemeenteraad alleen als oplossing voor noodsituaties. “Het is nu inderdaad vaak 4-4 in het schepencollege, maar we zullen pas via de gemeenteraad werken, als het echt niet anders kan. Voor ons blijft het schepencollege de belangrijkste instantie.”

Geen commentaar

Burgemeester Vandenhove wil geen commentaar geven. “Als je mensen écht wil uitnodigen voor overleg, dan doen je dat niet via de media. Voor de rest wil ik mijn stad blijven besturen zoals ik dat al 13 jaar doe. Vanmorgen in het schepencollege is trouwens alles rustig verlopen.” Wil hij overleg? “We zijn dit samen met sp.a-Limburg aan het bekijken.”

“Natuurlijk moet er overleg komen”, vindt Peter Vanvelthoven namens sp.a-Limburg. “We willen samenzitten. Eerst moeten ze dat op gemeentelijk niveau proberen, pas als dat niet lukt, zullen we dat overleg op provinciaal niveau organiseren. Maar we vinden het niet goed dat zo’n uitnodiging via de pers loopt.”

Jozef CROUGHS

Liliana CASAGRANDE

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio