'Geen tijd om naar het kerkhof te gaan? Ik doe het voor u'

Geen tijd om bloemen op het graf te zetten? Of een kaars te gaan branden? Zijn uw knieën te slecht om die arduinen zerk schoon te maken of liggen uw dierbare overledenen aan de andere kant van het land? Dan heeft Ann Maes (39) uit Beerse de oplossing. Begin deze maand startte ze Avila Grafreiniging, om eenmalig of per abonnement andermans grafmonument te onderhouden. De uitvaartsector reageert positief.

wverhaert

”Voor sommige senioren is het fysiek niet meer te doen”, zegt Ann. “En omdat hun kinderen geen tijd hebben, breekt hun hart als ze zien dat de zerk verkommert.” Dus bedacht Ann Avila Grafreiniging.

'Pakket op maat'

Anns bedrijfje biedt een verzorgingspakket op maat aan. ”Van het reinigen van de steen en het oprijven tot het snoeien van de bodembedekkers. Er wordt een digitale foto van het graf gemaakt bij aankomst en bij vertrek. Die foto wordt vervolgens gratis per e-mail naar de opdrachtgever gestuurd. Zo kan hij of zij zonder ter plaatse te gaan controleren of alles naar wens is gebeurd."

"Ik gebruik overigens zoveel mogelijk ecologische producten en pas de techniek van de milieuvriendelijke stoomreiniging toe.” Avila plaatst ook bloemen op het graf op speciale data, zoals verjaar-, sterf- en feestdagen.

”Ik ben nu een paar weken bezig, en tot hiertoe gaat het vooral om losse reinigingen”, zegt Ann, maar ze biedt ook abonnementen aan."

Een basisprijs wil ze niet noemen. ”Ik bepaal mijn prijs na een plaatsbezoek. Er is een groot verschil tussen het reinigen van oude arduinen graven en het reinigen van marmeren zerken. Er bestaan evenveel verschillende zerken als mensen.”