Varken jaarlijks goed voor een miljard kilogram vlees

Hoewel de groei niet meer ontzettend groot is, blijven de Belgische slachthuizen steeds meer omzet maken in aantallen en kilo’s. Vorig jaar kwamen meer dan 12 miljoen dieren aan hun einde in de slachthuizen.

wverhaert

Bij deze 12 miljoen zijn de kippen, ganzen en andere vogels niét bijgerekend. Vorig jaar belandden maar liefst 235 miljoen kippen, hanen en aanverwanten onder het bijltje.

Uit de statistieken van de FOD Economie blijkt dat varkens veruit het meest worden geslacht. Maandelijks verwisselen zowat een miljoen biggen het tijdelijke voor het appetijtelijke. In een heel jaar tijd levert dat meer dan een miljard kilo aan spek en koteletten op.

Koeien, stieren en hun kalveren zijn dan weer goed voor 270 miljoen kilo vlees. De 10.000 paarden die jaarlijks naar de slachtbank moeten, leveren 3.000 ton vlees.

Kippen naar Afrika

Het overgrote deel van dit vlees is bestemd voor de Belgische markt. Een aanzienlijke hoeveelheid wordt ook uitgevoerd naar de rest van Europa. Ook Afrika krijgt een gedeelte. Vooral uitgelegde batterijkippen gaan naar het zwarte continent.GW