Haaien dreigen uit te sterven door overbevissing

Volgens een rapport van de IUCN, de natuur- beschermingsorganisatie van de VN, dreigt de helft van de totale haaienpopulatie in onze oceanen uit te sterven. Overbevissing is de grootste boosdoener.

wverhaert

Wetenschappers proberen het tij te keren door de haaienvangst aan strenge limieten te onderwerpen. Zij vragen ook maatregelen om ‘vangst per ongeluk’ tegen te gaan en het verwijderen van haaienvinnen - voor consumptie - een halt toe te roepen.

Dat laatste gebeurt in een doelbewuste jacht: eenmaal de dieren gevangen zijn, worden hun vinnen afgesneden, waarna ze weer in het water worden gegooid, waar ze onvermijdelijk sterven. Deze jacht is erg winstgevend omdat haaienvinnensoep in Azië een fel gegeerde en dure delicatesse is.

Netten

Het gebeurt ook dat ze ongewild terechtkomen in vangnetten die voor andere vissen bedoeld zijn. Zelfs krachtige en snelle haaien kunnen die netten niet vermijden. Op alle oceanen zijn immense visserijvloten actief.

11 van de 21 haaiensoorten in de oceanen zijn rechtstreeks met uitsterven bedreigd.

Farah Obaidullah, marinebiologe en campagneleidster van Greenpeace: “Het is natuurlijk schokkend en schrikbarend hoe het er met de haaien aan toe gaat, maar dat geldt elk jaar méér voor alle visbestanden."

75 procent overbevissing

Uit officiële cijfervan de VN blijkt dat 75 procent van alle bestanden overbevist wordt. “Als we zo doorgaan met die desastreuze overbevissing bestaat er binnen de vijftig jaar geen commerciële visvangst meer. Nu al zijn we 90 procent van de grote roofvissen zoals tonijn, zwaardvis en kabeljauw kwijt.