Medvedev voelt hete adem van inflatie

De kersverse Russische president Dmitri Medvedev wordt meteen al geconfronteerd met een op hol geslagen inflatie. Die baart Moskou zorgen, want in de Russische geschiedenis zijn stijgende voedselprijzen altijd een bron geweest van politieke onrust, en ook nu probeert de oppositie er munt uit te slaan.

wverhaert

Rusland kampt al langer met een hoge inflatie, die niet enkel te verklaren is door de wereldwijde stijging van de voedselprijzen. In Rusland stijgen de prijzen voor voedingsmiddelen bijvoorbeeld bijna drie keer zo snel als in de Europese Unie. Basisproducten als brood, melk en vlees zijn dit jaar alleen al met 7 tot 22 procent gestegen.

Prijzen bevriezen

Hoge voedselprijzen hebben in de Russische geschiedenis altijd aan de basis gelegen van politieke onrust. De Russische regering doet er dan ook alles aan om de prijzen onder controle te krijgen. Voor de verkiezingen besliste ze verschillende keren om de prijs van basisgoederen te bevriezen.

'Rusland is aan het sterven'

De Russische oppositie ruikt haar kans om politieke munt te slaan uit de crisis. Tijdens de optochten op 1 mei, vlak voor de presidentsverkiezingen, lieten de kopstukken van de Communistische Partij niet na om te protesteren tegen de hoge prijzen. Partijleider Gennady Zjoeganov waarschuwde dat Rusland “aan het sterven is” en dat een derde van de bevolking moet rondkomen met minder dan 130 euro per maand. Garry Kasparov, de leider van de oppositiepartij 'Ander Rusland' zei in Sint-Petersburg zei dat “de regeringspartij er zich niet voor schaamt dat haar leden miljonairs zijn die het land bestolen hebben.”

Meer over Rusland