Republikeinen met knikkende knieën naar november

De erfenis van president George W. Bush hangt als een molensteen rond de nek van de Amerikaanse Republikeinen. Vooral de parlementsverkiezingen van november dreigen een debacle te worden.

wverhaert

Op 4 november kiezen de Amerikanen niet alleen een nieuwe president. In alle deelstaten worden ook nieuwe leden voor het Huis van Afgevaardigden gekozen, en in 35 deelstaten nieuwe senatoren. Op 11 plaatsen zijn er gouverneursverkiezingen, terwijl er ook een aantal referenda en lokale verkiezingen worden gehouden.

Verpletterende Democratische overwinning

De presidentsverkiezingen worden spannend, maar voor het overige lijken de Democraten af te stevenen op een verpletterende overwinning. De regering van president George W. Bush krijgt de economie niet aan de praat, de aanslepende oorlog in Irak heeft voor veel misnoegdheid gezorgd en de Democraten hebben nog nooit eerder zoveel volk op de been gebracht tijdens de voorverkiezingen.

'Overal verliezen'

De voorbije drie maanden hebben Democratische kandidaten bij speciale verkiezingen drie Kamerzetels veroverd in districten waar de Republikeinen traditioneel sterk stonden. “Als de Grand Old Party (de Republikeinen) daar verliest, kan ze overal verliezen”, becommentarieerde de gezaghebbende analist Charlie Cook die uitslagen.

Parlement

Zelfs als de Republikein McCain het Witte Huis binnenraakt, zal hij waarschijnlijk moeten optornen tegen een grote Democratische meerderheid in het parlement. Onafhankelijke analisten schatten dat de Democraten er in november 25 zetels zullen bijwinnen in het Huis van Afgevaardigden, en zelfs een meerderheid van Republikeinsgezinde insiders denkt dat de Democraten winst zullen boeken.