Belgen besparen en leggen minder geld opzij

De meeste Belgen passen hun koop- en spaargedrag aan door de huidige financiële crisis. Een op drie consumenten spaart minder en negen op de tien huishoudens vermindert de uitgaven. De Belg bespaart het meest op verwarming, ontspanning en kleding. Dat alles blijkt uit een studie waarbij onderzoeksbureau Research Solution 966 volwassenen ondervroeg in opdracht van Citibank.

wverhaert

Bijna negen op de tien huishoudens vermindert bepaalde uitgaven. Ze besparen vooral op ontspanning, verwarming en kleding. Nederlandstaligen besteden minder geld aan huishoudtoestellen, renovatie en onderhoud van de woning. Franstaligen beknibbelen eerder op basisvoorzieningen zoals voeding en verwarming. Terwijl 40-plussers het meest besparen op ontspanning, geven jongeren minder uit aan de renovatie van een woning.

Budgetbeheer

Een op de vijf Belgen doet niet aan budgetbeheer. Diegenen die hun uitgaven wel bijhouden, werken meestal met een weekbudget. Het valt op dat het budgetboekje meer door Franstaligen en 40-plussers wordt gebruikt. De jongere generatie gebruikt hier vaker een computer voor.

Sparen

Een derde van de Belgen geeft toe minder te sparen. Slechts 12% zet iets extra aan de kant. Spaarders leggen gemiddeld 13% van hun inkomsten opzij. Uit het onderzoek blijkt tenslotte dat de Belg liever voor een veilige investering kiest. Een aantal beleggers kijkt de kat uit de boom en wacht op meer zekere tijden.