Eerstgeborenen lopen meer kans op astma en allergieën

Eerstgeborenen zouden een hoger risico lopen op astma en allergieën. Dat stellen wetenschappers van de universiteit van South Carolina die testen uitvoerden bij 1.200 pasgeboren baby's.

jrosquin

De onderzoekers ontdekten dat de eerst geboren baby's een grotere kans hebben om hoge concentraties van het antilichaam Immunoglobuline E (IgE) te bezitten. Dat antilichaam wordt verantwoordelijk geacht voor de ontwikkeling van allergische reacties.

De wetenschappers zeggen niet verrast te zijn over de bevinding dat geboortevolgorde een effect heeft op de ontwikkeling van het immuunsysteem. Wat hen wel verraste was dat dit 'allergie-gen' op zijn minst doorwerkte tot een leeftijd van 10 jaar.

"Onze bevindingen bewijzen dat allergische reacties geprogrammeerd worden in de zwangerschapsfase en het leven van het kind nog lang beïnvloeden", stelt onderzoeker Dr. Wilfried Karmaus. Volgens hem kan dit de toename van astma en allergieën bij kinderen in de westerse wereld in de laatste 30 jaar verklaren, vermits ouders steeds minder, en vaak maar één, kind(eren) krijgen.