Slechts klacht bij 1 op de 4 gevallen rijexamenfraude

Slecht bij 26,6% van de vastgestelde identiteitsfraudes bij rijexamens dienen de examencentra ook klacht in, hoewel dat in ieder geval verplicht is. Dat blijkt uit cijfers van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) aan het Beverse Kamerlid Bruno Stevenheydens (VB).

ssimons

Schouppe’s voorganger, Yves Leterme, had de centra waar mensen hun rijbewijs moeten halen, opdracht gegeven om systematisch klacht in te dienen als valse stukken werden gebruikt om een rijbewijs te krijgen. Dus: als iemand anders in jouw plaats het rijexamen aflegt. De examencentra stelden in 2007 357 fraudes vast, maar er werden slechts 95 klachten ingediend.

De meeste fraudes situeren zich in Anderlecht (120), voor Kontich (38), Schaarbeek en Luik (elk 35), Sint-Denijs-Westrem (31) en Deurne (20). Maar er waren heel wat minder klachten: 26,6%.

Het examencentrum BTC dat zowel in Kontich als in Deurne een afdeling heeft diende 35 klachten in (op 58 geregistreerde fraudes in beide centra samen). Daarna volgen Schaarbeek (met 12 klachten op 35 fraudes) en Luik (9 klachten op 31 fraudes). Het examencentrum SBAT stelde in zijn 5 centra (Sint-Denijs-Westrem, Eeklo, Brakel, Erembodegem en Sint-Niklaas) 55 fraudes vast en diende 12 klachten in. In Anderlecht waren er 120 geregistreerde fraudes, maar geen enkele klacht. Iets soortgelijks zien we in Namen (10 feiten, geen klacht).

In ieder geval wordt de richtlijn dat iedere vastgestelde fraude tot een klacht moet leiden, niet gevolgd. Schouppe zegt dat er minder klachten zijn dan fraudes omdat alle fraudes die door één persoon worden gepleegd, in één klacht worden opgenomen en omdat in een aantal gevallen de fraudepleger wegrijdt voor de politie ter plaatse is.

Meer over Etienne Schouppe