F1 maakt zich op Grand Prix van Monaco

Het Formule 1-circus maakt zich op voor de meest prestigieuze Grand Prix van het jaar, die in het Prinsdom Monaco.

ssimons

De Grand Prix van Monaco is één van de beroemdste races ter wereld. Nergens anders komt de glitter en de glamour van de Formule 1 meer tot zijn recht dan in Monaco. Nergens zijn er meer celebrities aanwezig.

Maar ook op vlak van racen is de race in Monte Carlo speciaal; nergens anders wordt een rijder harder op de proef gesteld. Winnen is enkel weggelegd voor rijders die 110% concentratie kunnen opbrengen gedurende de volledige race-afstand. In Monaco wordt élk foutje afgestraft met een knal in de vangrails. Drievoudig wereldkampioen Nelson Piquet vergeleek racen in Monaco ooit met fietsen in een hotelkamer.

Wijlen Ayrton Senna is nog steeds de absolute koning van Monaco: de Braziliaan slaagde er 6 keer in om te race te winnen.

Geniet in onderstaand YouTube-filmpje mee tijdens een rondje aan boord van Senna's McLaren-Honda in 1990:

Monaco staat erom bekend onvergeeflijk te zijn. Foutjes worden meteen afgestraft. In onderstaande YouTube-filmpje zien we hoe Michael Schumacher -toch niet de minste- in 1996 al in de eerste ronde in de vangrail klapt op een natte baan.

Inhalen

In de nauwe straten is het voor de rijders bijna onmogelijk om in te halen. Eén duel staat in het collectieve geheugen gegrift: dat van Nigel Mansell en Ayrton Senna in 1992. Mansell maakte uit voorzorg een bandenwissel kort voor het einde. Hierdoor kwam hij achter Senna te zitten. De Williams van Mansell was veel geavanceerder en sneller. Mansell probeerde links, rechts, binnendoor en buitenom, maar Senna maakte zich zo breed mogelijk en won.

Gevaar

Monaco is gevaarlijk, het is een circuit dat in schril contrast staat met de hoge veiligheidsstandaarden op de andere circuits. Wanneer het misgaat, gaat het dan ook vaak hard mis, getuige onderstaande YouTube-filmpjes.

Alex Caffi halveert zijn auto in 1991 bij de Piscine-bocht:

Ralf Schumacher crasht tijdens de kwalificaties in 2005 in de Tabac-bocht:

In 1955 belandde Alberto Ascari zelfs in het water na een fout bij de haven:

In 1967 verloor de F1 Lorenzo Bandini in een crash in Monaco. De combinatie van brandende benzine en een 'vangrail' die uit strobalen bestond, kostte hem het leven.

Meer over Michael Schumacher