Vermoedelijke politieke leider ETA opgepakt in Frankrijk

Javier Lopez Pena, de vermoedelijke politieke leider van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, is dinsdagavond aangehouden in Frankrijk.

ssimons

Javier Lopez Pena, alias 'Thierry', werd in de buurt van Bordeaux gearresteerd samen met drie andere leden van de ETA. Het gaat om Ainhoa Zaeta Mendiondo, Igor Suberbiola en Jon Salaberría.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken beschouwt 'Thierry' als één van de verantwoordelijken voor de aanslag op de luchthaven van Madrid in december 2006. De man zou ook verantwoordelijk zijn voor het verbreken van de wapenstilstand van de ETA.

De nu verrichte arrestaties kwamen er na twee aanslagen met bomauto's binnen een week. De aanslagen werden geïnterpreteerd als een boodschap van ETA dat er nog steeds rekening met hen dient gehouden te worden.

Meer dan 825 mensen kwamen om het leven sinds de ETA in de jaren '60 haar campagne voor een ofafhankelijk Baskenland startte. De ETA wordt door Spanje, de Europese Unie en de VS als een terroristische organistatie beschouwd.