Clinton wint weer ruim, maar staat op rand van afgrond

Een vreemde vaststelling: net nu ze haar twee grootste overwinningen boekt in de Amerikaanse voorverkiezingen, zijn de kansen van Hillary Clinton om de nominatie in de wacht te slapen zo goed als helemaal vervlogen. Clinton won vannacht, net als vorige week in de staat West Virginia, verpletterend in Kentucky. Haar rivaal Barack Obama won op zijn beurt overtuigend in de noordwestelijke staat Oregon. Obama kan daardoor niet meer bijgebeend worden wat betreft het aantal verkozen gedelegeerden.

jrosquin

Speech in Iowa

Toen de eerste exit polls uit Oregon binnenkwamen stapte Obama luid aangemoedigd op het podium in Iowa. Dat was niet zonder betekenis en symboliek. Iowa was immers de staat waar de eerste voorverkiezingen werden gehouden en Obama zijn eerste, verrassende, zege boekte. Daar benadrukte de senator van Illinois dat hij nu meer dan 1.627 verkozen gedelegeerden achter zich heeft, waardoor Clinton hem op dat vlak nooit meer kan inhalen. Hij gaf dan ook de subtiele hint dat indien de supergedelegeerden niet voor hem kiezen, ze tegen de wil van de meerderheid van de Democratische kiezers ingaan. Vermoed wordt dat de meeste hoge partijbonzen wel oren hebben naar dat argument. De zwarte senator heeft nu al bijna 30 supergedelegeerden achter zich dan Clinton.

Strijd gaat voort

Ondanks alle onheilstijdingen benadrukte Hillary Clinton in haar speech in Louisville dat ze "vastberaden is om de spannende strijd voort te zetten". Zij claimt alle belangrijke staten te hebben binnen gehaald, waar in november wel eens de beslissing zou gemaakt kunnen worden. De senator van New York roept de supergedelegeerden dan ook op om voor de beste kandidaat te kiezen.

Kritiek op McCain

Vermoed wordt dat Obama pas op 3 juni, als de laatste voorverkiezingen in Puerto Rico, Montana en South Dakota aan bod zijn geweest, de Democratische overwinning zal opeisen. Hij richtte zijn pijlen echter nu al op de Republikeinse kandidaat John McCain, wiens ideeën over gezondheidszorg, belastingen, oorlogsvoering en diplomatie hij een kopie noemt van die van huidig president Bush.