Staking dreigt nu ook bij gemeenten en ocmw's

De sociale onderhandelingen voor de Vlaamse gemeenten en OCMW’s zitten in het slop. De ambtenaren gaan volgende week in Brussel en elders in Vlaanderen acties organiseren. Hoewel er voorlopig nog geen sprake is van een totale staking, zijn gesloten loketten en diensten niet uitgesloten.

ssimons

Aanleiding voor de acties zijn de vastgelopen gesprekken over de nieuwe cao. De vakbonden eisen een koopkrachtverhoging van zo’n 1.000 euro, of 4 procent van het barema, op jaarbasis. De Vlaamse overheid wil niet verder gaan dan 1 procent.

De christelijke vakbond heeft dinsdag een stakingsaanzegging voor onbepaalde duur ingediend. Die gaat in op vrijdag 23 mei. Wellicht volgen ook de andere vakbonden met acties. Donderdag is er nog ultiem overleg tussen de vakbonden en de overheid, maar het vertrouwen in een goede afloop is miniem.

De vergelijkingen met het afspringen van een sociaal akkoord bij de NMBS en de daaropvolgende 24 urenstaking is opvallend. Bij de lokale besturen in Vlaanderen werken ruim 140.000 mensen.

Meer over NMBS