Brand legt twee plantages cannabis in Eisden bloot

Gisterochtend rond 3 uur heeft een brand in een huis aan de Oude Baan in Eisden-Mariaheide twee cannabisplantages blootgelegd.

Het vuur ontstond door kortsluiting in een kweekruimte. De bewoners zijn meteen gevlucht. Een huis ging volledig in vlammen op. Het aangrenzende gebouw met een pas geopende bakkerij liep zware schade op.

Toen de brandweer van Maasmechelen toekwam, sloegen de vlammen al door het dak. Het grote pand aan de Oude Baan in Mariaheide was verdeeld in twee appartementen en een winkelruimte.

“Wellicht is het vuur ontstaan op de zolder van een flat en daarna overgeslagen naar het andere appartement”, zegt Dimitry Opdenacker van brandweer Maasmechelen. “We hebben onmiddellijk de grote middelen ingezet om te blussen. Al was het vuur snel onder controle, toch konden we een pand niet meer redden. Zelfs het dak van dit gebouw is ingestort. Het andere appartement hebben we kunnen vrijwaren, maar er is veel schade. Ook in de winkel is veel vernield.”

De politie ontdekte in de appartementen een wietplantage. Die was telkens op zolder ingericht. Er zouden in totaal zo’n 1.000 planten hebben gestaan. “Vreemd”, zeggen de buren. “We weten dat er mensen wonen in de appartementen. In het linkse appartement woonde een jongen alleen en in het rechtse appartement woonden twee meisjes. Toen we het vuur opmerkten en naar buiten gingen, zagen we de twee meisjes op een fiets vertrekken. Ze zijn niet meer teruggekomen.”

Nieuwe bakkerij

De brandweer van Maasmechelen bleef blussen tot dinsdagochtend. In de winkelruimte op het gelijkvloers is de schade behoorlijk groot. “We huren deze ruimte als bakkerij en voor de verkoop van charcuterie”, zegt Frederique de Renet uit Eisden.

“We zijn pas in april geopend. Afgelopen nacht werden we gebeld omdat er brand was.” De man kwam met zijn vader Fernand naar de winkel. “Toen sloegen de vlammen door het raam. Jammer dat we na een maand al zo’n pech hebben. De schade is zo erg dat we alle voedingswaren moeten weggooien. We kunnen niet anders dan de winkel tijdelijk sluiten”, zegt Frederique.

In het gerechtelijk arrondissement Tongeren zijn dit jaar al meer dan 15 cannabisplantages ontdekt. In heel 2007 ontdekten de politiediensten er 52.

Mark DREESEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio