”Knoflookpad jaagt reigerweg met een scheetje”

Biodiversiteit een ver-van-mijn-bedshow? Niet voor een 400-tal Limburgse lagere scholen en BuSo-scholen. Zij krijgen binnenkort de ‘Ontdekdoos Limburgse soorten’ - een spel- en leerpakket over de Limburgse dier- en plantensoorten - cadeau van het provinciebestuur. Gisteren onderging het spel dé ultieme test, waarvoor dank aan de speelgrage vierdeklassers van Meldertse basisschool Domino.

Dobbelstenen, pionnen, een stapeltje vragen over dieren en planten, en een op ganzenbord geïnspireerd spelbord. Dat zijn de ingrediënten van één van de spellen die de nieuwe Ontdekdoos rijk is. “Waar de kamsalamander zijn naam aan te danken heeft?”, is zo een van die spelvragen. Een makkie voor pientere Ruben: “Omdat hij een kam heeft natuurlijk!”

Wat de jongeman meteen x stappen winst oplevert. Maar de knoflookpad, dat is toch een ander paar mouwen. Gelukkig weet gedeputeerde voor Natuur en Milieu Frank Smeets - die de nieuwe spellendoos gisteren officieel kwam voorstellen - het wél: “Als een reiger een knoflookpad wil beetnemen, dan laat die snel een scheetje waardoor de vogel wegvlucht.” Wat bewonderende blikken oplevert in de klas: “Amaai, dat is slim bekeken van die knoflookpad!”

Een heel leuk spel, zo zijn de kids van juffrouw Ann het volmondig eens. “Omdat het over dieren en natuur gaat”, zegt Elias. “Je leert veel bij. Maar het is niet altijd even makkelijk. Van sommige dieren hebben we nog nooit gehoord. Neem nu de knautiabij. Die kenden we niet.”

Muziek

“Biodiversiteit is een moeilijke term. Zeker als je die aan basisschoolkinderen moet uitleggen”, zegt Bertie Vanderlee, educatief deskundige van het Provinciaal Natuurcentrum. “Daarom hebben we er voor gekozen om met spelmaterialen te werken rond de planten- en diersoorten die door de 44 Limburgse gemeenten geadopteerd zijn. Naast het ganzenbord zit in het pakket ook een kwartet en een stapel educatief lesmateriaal. Vaak is het vakoverschrijdend. De kinderen leren dus niet alleen over natuur, maar krijgen bijvoorbeeld ook wiskundevraagjes, taal- en muziekoefeningen. Voor de drie graden zijn aangepaste pakketten uitgewerkt.”

“Maar het gaat wel om veel meer dan spelen en leren alleen”, benadrukt Sandra Bamps die de Ontdekdoos hielp ontwikkelen tijdens een stage in het kader van haar opleiding milieumanagement. “Het gaat ook om een stukje attitude. De kinderen leren dat ze ook zélf hun steentje kunnen bijdragen. Een specht die zijn bos kwijtspeelt? Dan kunnen ze helpen door in de toekomst minder papier te verbruiken.” 500 dozen

“Vierhonderd Ontdekdozen vertrekken binnenkort naar Limburgse lagere scholen en BuSo-scholen die aan MOS - Milieuzorg op School - werken”, weet Frank Smeets. Nog een honderdtal exemplaren belanden bij (natuur)organisaties en bibliotheken.

Jan-Roel DRIESSEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio