”Dansende meisjes als kale jongetjes”

Een luchtbuiger, een vuurmeester, blauwe geesten, piraten en vliegeniers: het is maar een greep uit de talrijke tot de verbeelding sprekende personages van de dansvoorstelling ‘De Laatste Luchtbuiger’.

Vanaf vanavond vullen driehonderdtwintig jonge Noord-Limburgse dansers van de Stichting Dans, vier avonden het podium van het Dommelhof in Neerpelt. “De choreografie is geschreven op basis van de tekenfilmserie ‘Avatar’”, zegt dansjuffrouw Liesje Oversteyns. “Onze dansers zijn al een jaar lang, druk aan het oefenen om te schitteren tijdens de voorstelling.”

Choreografe Liesje Oversteyns behaalde samen met Luc Morren haar diploma Danspedagoog in het Nederlandse Tilburg. Vandaag geven ze beide les aan de leerlingen van de Neerpeltse Stichting Dans. Juffrouw Liesje en meester Luc doceren in klassiek ballet, moderne dans en jazzdans. “Ook de voorstelling wordt een mix van deze drie stijlen. Onze dansers zijn tussen 5 en 40 jaar oud. Het wordt dus niet enkel een mix van stijlen maar ook van leeftijden.”

Natuurelementen

“Voor de dansende kinderen, maar ook voor de toeschouwers, is het een beetje boeiender als er een verhaallijn als rode draad doorheen de voorstelling loopt”, vertelt juffrouw Liesje.

Het verhaal ‘De Laatste Luchtbuiger’ is gebaseerd op de tekenfilmserie ‘Avatar’, die jonge tv-kijkers kennen van de kinderzender Nickelodeon. Het hoofdpersonage Avatar Aang komt vrij, nadat hij honderd jaar ingevroren is geweest in een ijsberg. Aang, die zelf meester van de lucht is, moet doorheen de voorstelling de drie andere natuurelementen - aarde, water en vuur - leren beheersen. Vijf ervaren danseressen swingen de voorstelling aan elkaar. Afwisselend zetten de verschillende dansgroepen hun beste beentjes voor als blauwe geesten, piraten, gras en zeewier.

“We hebben gekozen voor dezelfde hoofdpersonages als in de serie. De rollen van deze kale jongetjes worden wel vertolkt door meisjes”, lacht ze. “Maar de omtovering van onze dansende dames is door de kostuums zeker geslaagd. Ook de andere kostuums zijn prachtig.”

Driehonderdtwintig dansers in één dansvoorstelling krijgen: het kan niet anders dan heel wat organisatie en coördinatie vergen. “We zijn al een heel jaar bezig met de voorbereidingen. De dansers moeten de choreografie onder de knie krijgen maar er komen ook heel wat praktische regelingen bij kijken”, zegt de dansjuffrouw. “Om de twee jaar zetten we een grote dansvoorstelling neer met Stichting Dans. Tijdens de dansles doceren we onze leerlingen afwisselend één jaar techniek. Het andere jaar, zoals nu in 2008, draaien de lessen rond het optreden.”

Vrijwilligers

Gelukkig kunnen Liesje en Luc rekenen op heel wat vrijwilligers om een tandje bij te steken waar het nodig is. “Zo zijn de driehonderdtwintig kostuums gemaakt door vrijwilligers. Verder zijn er mama’s die tijdens de voorstellingen helpen om onze kleintjes te begeleiden.”

Stichting Dans is sinds zaterdag druk in de weer met de generale repetities. “We nemen momenteel heel het Dommelhof in beslag. Ik ben wel een beetje gespannen om alles klaar te krijgen voor de première. Maar vanaf vanavond ligt het in de handen van de dansers: zij moeten de voorstelling neerzetten. Ik heb het volste vertrouwen in al mijn leerlingen en ben er van overtuigd dat het gaat lukken.”

Hanne DE BELIE

‘De Laatste Luchtbuiger’, Stichting Dans, op 21/05 om 17 uur, op 23/05 en 24/05 om 20.15 uur en op 25/05 om 15 uur, Dommelhof Neerpelt. Info: 011/66 55 36 en

www.stichtingdans.be

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio