Oorlog tussen Vandenhove en Duchâtelet in Sint-Truiden

De afbakening van de stadsgrenzen blijft voor beroering zorgen in Sint-Truiden. Schepen Roland Duchâtelet (foto) klaagt na de woelige gemeenteraad van maandagavond burgemeester Ludwig Vandenhove en Filip Moers (sp.a) aan bij het Hasseltse gerecht wegens laster en eerroof. Hij pikt het niet dat ze hem ‘leugenaar’ hebben genoemd. Vandenhove van zijn kant klaagt Duchâtelet (Open Vld) bij de gouverneur aan wegens ‘belangenvermenging’.

ssimons

De discussie in Sint-Truiden begint bij de afbakening van de stadsgrenzen en bij de nieuwe bestemming die enkele gebieden krijgen volgens het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (prup). De hoeve die Duchâtelet gekocht heeft om in te richten als huis voor buitenlandse STVV-spelers, ligt sinds die afbakening namelijk buiten de stadsgrenzen.

“Tot half 2007 lag die ook in het stedelijk gebied. Dat stond zo duidelijk op de detailplannen van de provincie”, zegt Duchâtelet. “Op de gemeenteraad maandagavond zei Moers dat dit niet waar is. Hij citeerde daarvoor een verslag van een vergadering op de provincie. Bovendien noemde hij mij leugenaar. Dat pik ik niet. Hij voerde samen met de burgemeester ‘belangenvermenging’ aan, maar half Sint-Truiden heeft een huis binnen de stadsgrenzen, dan zou elk gemeenteraadslid naar buiten moeten gaan. Ze willen me er ook van beschuldigen dat ik me met die hoeve zou verrijken. Als ik wil koop ik elke week een hoeve.”

“Die hoeve ligt terecht in een buitengebied”, vindt Moers. “Als stad ijveren we al jaren om de beekvalleien te beschermen.”

Lichtenberg

Ander punt van hevige discussie is de Lichtenberg, een landbouwgebied tussen de Tongerse- en de Luikersteenweg. Volgens hetzelfde provinciaal plan kan daar - op termijn - een wijk van 900 huizen komen. Stad en provincie krijgen voorkooprecht. De sp.a is daar blij mee, Duchâtelet niet. Die wil dat het gebied landbouwgrond blijft en gelooft niet in het voorkooprecht.

“Wij gaan Duchâtelet aanklagen wegens belangenvermenging”, reageert burgemeester Ludwig Vandenhove. “Je kan niet én eigenaar zijn én als schepen van Ruimtelijk Ordening je eigen dossier behandelen."

En de CD&V? “Wij hebben ons eigen bezwaar tegen die afbakening ingediend”, reageert schepen Bert Stippelmans.

Voor Filip Moers is het signaal van de CD&V duidelijk. “De afbakening van het kleinstedelijk gebied heeft ook de afbakening van de huidige en toekomstige meerderheid blootgelegd.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio