Wandelen over water in Hasselt met Micheal Cross + filmpje

De Britse productdesigner Michael Cross (29) pakt in Z33 in Hasselt uit met een erg tot de verbeelding sprekende installatie: Bridge laat u letterlijk op het water lopen. Religieuze krachten komen daarbij niet om de hoek kijken, wel een speciaal mechanisme en twee begijnhofhuisjes die fungeren als gigantische waterbak.

ksleurs

In september 2006 kwam Cross voor het eerst naar buiten met Bridge. Toen in Londen, waar duizenden nieuwsgierige bezoekers de installatie kwamen bekijken en uitproberen. In Z33 is Bridge voor de eerste maal buiten Groot-Brittannië te zien. “En dit is een veel betere versie,” zegt de jonge designer. “De locatie is bovendien super.” Die locatie zijn twee voormalige begijnhofhuisjes die volledig onder water komen te staan.

Bridge werkt volgens een mechanisme: wie een voet op het eerste steuntpunt in het water plaatst, activeert de volgende: plots komt de volgende ‘trede’ boven water, terwijl achter de bezoeker alles opnieuw onderduikt. Uiteindelijk staat de Bridge-bezoeker midden in de ruimte, helemaal omgeven door water (bekijk het filmpje op www.michaelcross.eu).

“Voor mij ligt de focus niet zozeer op het wandelen op water, maar op het eilandje in het midden,” zegt Cross. “Hoe is het daar? Ga ik me er kalm voelen, of angst hebben.... Maar natuurlijk letten veel mensen net op het wandelen-op-het-water-aspect. Ik wil niet dat bezoekers op dezelfde manier als ik over Bridge denken, maar ik duw ze wel een beetje in de richting: daarom moet het echt stil zijn en mag er niet te veel volk tegelijkertijd aanwezig zijn. Tien bezoekers op één dag die allemaal een uur de tijd hebben: ideaal.”

De reacties zijn divers. “Sommigen hebben schrik en durven er geen poot op te verzetten, anderen vinden het gewoon fun.” Echt stabiel lijkt het anders niet: ooit iemand in het water gevallen? “Yep: maar hier zal dat niet meer zo snel gebeuren, tenzij je echt domme dingen doet. Bridge in Londen was een prototype, dit is een verbeterde versie. Uiteindelijk is het de bedoeling om Bridge uit het laboratorium van kunstencentra te halen en het in de echte wereld te realiseren.” Ultieme doel: Bridge in een echt meer bouwen. “Mocht morgen een meereigenaar me bellen: ik kan zo beginnen.”

Godslastering

De term kunst plakt hij er niet meteen op. “Ik ben een productdesigner: ik zoek een praktische uitweg voor iets wat ik wil realiseren: of dat nu een sofa maken is of een middel om midden op een eiland te geraken. Een kunstenaar heeft ook altijd de optie om pessimistisch te zijn: hij kan iets aanklagen. Een designer heeft geen keuze: hij móet positief zijn. Zo is Bridge een andere manier om water te overbruggen.”

Wat met mensen die onvermijdelijk aan Jezus denken en zijn stunt op het meer van Galilea? “Ik krijg twee soorten reacties van christenen. Goede, van christenen die het zien als een metafoor van geloof en vertrouwen hebben in de dingen. En slechte - meestal uit Amerika (lacht) - van christenen die het als godslastering zien. Miraculeus is dit anders niet: zodra je Bridge gebruikt, voel je dat er een mechanisme in werking treedt en geen mirakel of een vorm van magie aan het werk is.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio