Vrees voor instorting mergelgrotten Riemst

Vrees voor instorting mergelgrotten Riemst

Vrees voor instorting mergelgrotten Riemst

Riemst - Het gemeentebestuur heeft in Zussen een populaire wandelweg afgesloten ter hoogte van de Misweg en de Hennestraat. Er wordt gevreesd voor een nieuwe instorting van de mergelgrotten.
De huizen in de Misweg lopen geen risico dankzij ondergrondse verstevigingen.

Het pad in Zussen wordt vaak gebruikt door wandelaars en staat in de volksmond bekend als ‘Oudhuis’. Het afsluiten van de weg, die doorheen weilanden en akkers loopt, komt er na advies van de Hulpdienst Groeven.

Die voerde in de buurt een grondig onderzoek uit na een eerdere instorting op 20 maart. In de buurt van de Misweg was toen een verzakking van ruim 1.200 vierkante meter na een ondergronds instorten van mergelgrotten. De Hulpdienst Groeven stelde toen al meteen het gevaar vast voor het wandelpad. Volgens hun vaststellingen zal de instorting zich nog uitbreiden, maar is het moeilijk te voorspellen wanneer dit zal gebeuren.

“Het afsluiten van het pad is een voorzorgsmaatregel waarmee we landbouwers en wandelaars willen waarschuwen”, vertelt burgemeester Mark Vos. De huizen in de Misweg zouden geen risico lopen, omdat de instorting zich volgens de vaststellingen alleen in landbouwgebied zou voordoen. Onder de Misweg werden bovendien al versterkingen uitgevoerd om te voorkomen dat de straat zou verzakken.

Voorzorgsmaatregel
Kerkdorp Zussen werd in het verleden over een oppervlakte van zo’n 60 hectare ondergraven. Via verschillende soorten ontginningstechnieken werd mergel uit de ondergrond gehaald. Ook onder de bewoonde delen werden grotten gegraven, maar daar werden wel versterkingen aangebracht.
In Zussen waren er al een viertal instortingen. In oktober 1981verzakte nog het voetbalveld van Victoria Zussen. Die instorting werd 3 jaar voordien voorspeld.

Vital MEDAERTS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio