“Braingym helpt ook bij ruzie”

Het derde klasje van juffrouw Katrien in basisschool Wonderwijs doet vreemde dingen, zo tussen twee lessen in.

Op de tonen van esoterische muziek houden enkele achtjarigen hun armen in een knoop, oogjes dicht. Aan een tafel schrijft Amol onverstoorbaar een liggende acht, het oneindigheidsteken, terwijl aan het bord Charlotte met twee handen tegelijk tekent. Met dit minuutje braingym, of hersengymnastiek, zijn de kinderen seffens weer mentaal fris voor een volgende brok leerstof.

“Alle kleine beetjes helpen”, vindt Erlwine Digneffe, directeur van de Alkense methodeschool Wonderwijs. “We bestaan nog maar drie jaar en staan voor een ervaringsgerichte aanpak. Deze braingym is daar een aspect van. Ons uitgangspunt was dat we tegenwoordig zoveel stress bij kinderen vaststellen. Moet toch niet op hun leeftijd. Er moest toch iets bestaan om die stress weg te nemen.”

Geen tovermiddel

Het was de Hasseltse psycho- en visio-motorische therapeute Wendy Peerlings die vorig schooljaar de van oorsprong Amerikaanse techniek, met wetenschappelijke begeleiding, bij Wonderwijs introduceerde. Waarmee het de eerste Limburgse school was met aandacht voor mentale ontspanningstechnieken tussendoor.

“Braingym is geen vak, het loopt tussen de lessen door. Zowel voor de kleinsten van het lenteklasje als voor de groten van het zesde leerjaar. Het is zeker geen tovermiddel. Leerstoornissen worden er niet mee opgelost. Een kind komt via deze simpele technieken gewoon tot rust. Daarna kan het fris weer informatie tot zich nemen. De leerkracht kan de techniek erbij halen telkens hij of zij merkt dat de aandacht verslapt of dat de kinderen eraan toe zijn.”

En wat zeggen de ouders ervan? Directeur Digneffe: “De ouders hebben het vorig schooljaar leren kennen via infovergaderingen. Nu zijn ze enthousiast. Via vragenlijsten geven ze aan dat hun kinderen rustiger zijn geworden. De hele schoolgemeenschap staat hier achter. Dat moet ook. Het heeft geen zin dat een kind in het eerste leerjaar braingym krijgt en het jaar daarop niet meer. Alle leerkrachten zijn er dan ook in getraind.”

Yoga voor mama

Zelfs een scepticus moet toegeven dat de kids van juffrouw Katrien ervoor gewonnen zijn. Emma: “Dan wordt ge rustig en kunt ge beter werken in de klas.” Joppe: En ge maakt beter toetsen.” Charlotte: “Mijn mama doet yoga, papa tai chi en ik braingym. Jolien: “Zelfs als we ruzie hebben, helpt het.”

“Dat is zo”, knikt juf Katrien Vrancken. “In het heetst van de strijd is meteen uitpraten niet altijd aangewezen. En dan zetten we ze even in de knoop, worden ze rustig en gaat alles weer als vanzelf.”

Tss, dat ze daar in Beiroet nog niet aan gedacht hebben.

Jan BEX

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio