Naakte ‘Big Sue’ vestigt record

Print
Naakte ‘Big Sue’ vestigt record

Naakte ‘Big Sue’ vestigt record

‘Big Sue’, een schilderij van de Brits-Duitse Lucian Freud waarop een dikke, naakte, slapende vrouw staat afgebeeld, is het duurste geveilde werk van een nog levende kunstenaar. Veilinghuis Christie’s hamerde het portret uit 1995 gisteren in New York af voor 21,7 miljoen euro, een record.

‘Benefits Supervisor Sleeping’, zoals het schilderij voluit heet, is een portret van Sue Tilley (nu 51), supervisor van een jobbureau, die naakt in een sofa ligt te pitten. Mevrouw Tilley, bijgenaamd Big Sue vanwege haar rubensiaanse proporties, was begin jaren negentig vier jaar lang model voor Lucian Freud (nu 85), de kleinzoon van de beroemde psychiater en psychoanaliticus Sigmund Freud.

“Ik denk dat hij me uitkoos omdat hij waar kreeg voor zijn geld,” vertelde Sue over haar rol als Freuds muse. “Hij kreeg een hoop vlees.”

25 euro

Sue ontving 25 euro om te poseren voor het portret en mocht niet met vakantie omdat ze dan een ander huidskleurtje zou krijgen. Freud gaf haar wel de eerste schetsen mee, en die verkocht Sue voor 32.000 euro. De experts van veilinghuis Christie’s omschrijven het recordschilderij, plompweg ‘Big Sue’ genoemd, als “een krachtig en imponerend voorbeeld van de zuivere kracht van Freuds realisme”.

Het vorige record voor duurste geveilde kunstwerk van een nog levende kunstenaar kleefde aan ‘Hanging Heart’, een enorme überkitscherige hartvormige kerstbal in roestvrij staal van Jeff Koons die in november vorig jaar 15,1 miljoen euro opbracht.