Zeven snoepfabrikanten krijgen speurders over de vloer

Print
Zeven snoepfabrikanten krijgen speurders over de vloer

Zeven snoepfabrikanten krijgen speurders over de vloer

De Dienst voor de Mededinging voerde zeven huiszoekingen uit bij producenten van chocolade, biscuits en zoetwaren. Het gaat om de grootste huiszoeking ooit uitgevoerd door de Belgische mededingingsautoriteit.

De Economische Inspectie en de digitale experts van de FOD Economie waren betrokken bij deze acties. In totaal werden een vijftigtal onderzoekers ingezet in zeven fabrieken.

De onderzoekers waren op zoek naar bewijzen van mogelijke inbreuken op de mededingingswetgeving. Er zijn aanwijzingen dat de bedrijven onder elkaar vertrouwelijke informatie uitwisselen. Bovendien zouden ze hun commercieel beleid en de distributie aan grootwarenhuizen op elkaar afstemmen.

Belang van de consument

"Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne verwelkomt de acties", aldus zijn woordvoerder Tim Van Broeckhoven. "Minister Van Quickenborne benadrukt het belang van deze actie en beklemtoont dat deze zaak grondig zal worden onderzocht. We zullen streng optreden in het belang van de consument, als blijkt dat de recente prijsstijgingen van sommige producten niet alleen het gevolg zijn van de stijgende voedsel- en energieprijzen, maar ook van prijsverhogende afspraken binnen de distributiesector."

In Duitsland hebben enkele maanden geleden gelijkaardige huiszoekingen plaatsgevonden.